Magazin > Lepota & telo
1344 ogledov

Če nimate vitamina C, se pojavijo modrice

sadje, agrumi Žurnal24 main
Modrice in podplutbe lahko nastanejo zaradi udarca, lahko pa tudi kot posledica zdravil za redčenje krvi. Pogostejše so pri starejših ljudeh, ker imajo tanjšo kožo.

Modrice so posledica poškodbe malih krvnih žil, ki jih imamo na površinskih delih kože. Najpogostejši vzrok je udarec, ki je lahko blag ali močan. Lahko so tudi stranski učinek zdravil za redčenje krvi, zaradi katerih lahko tudi krvavi nos ali dlesni. Poleg tega modrice velikokrat nastajajo, če organizmu primanjkuje vitamina C.

"Ko nastane samo lokalna modrica in lokalna bolečina, brez večje otekline, je to le običajna modrica, ki ni nevarna. Manjše modrice lahko pozdravimo tudi sami. Pomagamo si z obkladki in določenimi hladilnimi mazili,“ pravijo zdravniki. Dodajajo, da se lahko ob hudih bolečinah lokalnih modric, popije tudi zdravila proti bolečinam.

Če bi modrica na enakem mestu nastala večkrat, obstaja tudi možnost, da se pojavi rumeno-rjav madež, ki ne izgine. To je pogosto pri starejših ljudeh, ki imajo tanjšo kožo in več možnosti, da bi jim pokale žile in s tem nastajale nepojasnjene modrice.

K zdravniku morate, če se modrica ne pomanjša in če nateče ter boli več dni skupaj ali če modrica po štirih tednih ne izgine povsem. Poleg tega se na zdravnika obrnite, če se ta razširi pod očesom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.