Magazin > Lepota & telo
26 ogledov

"Če si debela, ne boš dobila službe"

ženska ogledalo obleka vitka Shutterstock
Čeprav so zdi, da so Francozinje že po naravi lepe in vitke ter da se jim za to sploh ni treba posebej truditi, naj bi bile zaradi tega pod velikim stresom.

Biti zgled drugim ženskam po svetu ni ravno lahko, pravijo Francozinje. Ena od njih, 50-letna Isabelle, je za britanski BBC razložila, da se nekatere samo zato, da bi ostale vitke in zapeljive, zatekajo k zelo nezdravim metodam in da takšnen videz ni prirojen, saj morajo zanj garati. "Če si debela, ne boš dobila službe, ki si jo želiš. Če pa imaš lepo oblikovano postavo in silhueto, če si elegantna, suha in šik, si primerna za bolj ali manj vse."

Isabelle, ki je zaposlena v eni od pariških galerij, pravi, da je sama daleč od suhe, a uživa v tem, da je izjema in ne pravilo. Dodaja, da ji "debelost" daje občutek svobode, a da v francoskih trgovinah zelo težko najde oblačila zase.

Skrbno skrivajo lepotne skrivnosti

Kako pa je z drugimi Francozinjami? Novinarka Peggy Frey povedala, da se vse poslužujejo strogega, a skrivnega režima. Za časnik Le Figaro je zapisala, da bi Francozinje "raje umrle, kot pa razkrile svoje lepotne skrivnosti". Stremijo k temu, da pri frizerju dobijo najboljšo naravno barvo, veliko pa zapravijo tudi za kreme proti gubam, ki jih začnejo uporabljati že pri 25 letih. "Čeprav ne govorijo o dietah, to ne pomeni, da ne pazijo, kaj jedo," je razložila Freyeva in dodala, da jih skoraj polovica kadi, kar zmanjša apetit.

"Debele ženske so obravnavane kot neumne"

BBC poroča še, da si želi povprečna Francozinja izgubiti še vsaj dva kilograma, francoska farmacevtska industrija pa je zadnja leta močno povečala prodajo dietnih tablet. Modne revije so vse polnejše člankov o hujšanju in nasvetov o nadzorovanju prehrane.

Vse to pa ima seveda občuten vpliv tudi na duševnost francoskih žensk, pravi Sonia Feertchak, urednica revije L'Encyclo des filles. "Nekatere bodo celo stradale, saj v naši družbi, če si debela ženska, pomeni, da si zguba. Debele ženske so obravnavane kot neumne, njihovo življenje zagotovo nima nadzora, številni jih vidijo kot grde, čudne zgube," je razložila Feertchakova in zaključila, da si Francozinje zato ne bi drznile zrediti se.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.