Magazin > Lepota & telo
38 ogledov

Če ste videti mlajši, boste živeli dlje

ženska Shutterstock
Vam nenehno pravijo, da ste videti mlajši, kot v resnici ste? Potem to poleg pohvale pomeni, da boste verjetno živeli dlje, je pokazala raziskava.

Skupina danskih raziskovalcev je sedem let spremljala skoraj 400 dvojčic in dvojčkov, starih od 70 do sto let. Fotografije dvojčkov so raziskovalci pokazali različnim skupinam ljudi, med njimi medicinskim tehnikom in učiteljem, ki so morali oceniti starost sodelujočih in med dvojčki določiti tistega, ki je videti mlajši.

Raziskovalci so z analizami želeli dokazati tudi biološko razlago za svoja domnevanja. Potrdili so, da je ključni del DNK, ki je odgovoren za obnovo celic, pri tistih dvojčkih, ki so bili videti mlajši, dejavnejši.

Vodja raziskave Kaare Christensen z danske univerze razlaga, da čim večja je bila videti razlika v letih med dvojčki, tem pogosteje se je zgodilo, da je tisti, ki je bil videti starejši, umrl prej. Christensen dodaja, da videz lahko povežemo tudi z načinom življenja, saj so bili tisti, ki so imeli težje življenje, praviloma videti starejši.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.