Magazin > Lepota & telo
29 ogledov

Celulit ne izbira žrtev

celulit ženska Shutterstock
Prizadene skoraj 90 odstotkov žensk. Zdi se, da smo o tem dobro obveščeni, a so kljub temu ljudje dostikrat v zmoti.

Celulit ni posledica toksinov v telesu, ampak se pojavi, ko podkožna maščoba prodre skozi kolagenska vlakna pod kožo. K pojavu celulita so bolj nagnjene ženske, vendar pa se z njim spopada tudi 10 odstotkov moških. Z leti se količna celulita povečuje, saj imajo hormoni vpliv na njegov nastanek. Z leti žensko telo proizvaja manj estrogena, kar vodi do slabše prekrvavitve in posledično manjšemu nastanku kolagena. 

Na nastanek celulita vpliva tudi genska zasnova. Ženska lahko pričakuje, da se bo celulit pojavil pri njej, v kolikor sta ga imeli tudi njena mati in babica. Kljub temu pa imajo večji vpliv kot genetika prehrana, telesna vadba in vzdrževanje primerne teže. Ne drži pa, da je celulit težava samo predebelih ljudi.

Redna telesna vadba ne more odpraviti celulita, lahko pa pomaga pri njegovem zmanjševanju in preprečevanju nastajanja novega. Najbolje je, da se kombinira kardio vadbo z vajami za moč. Krepitev mišic bo vplivala tudi na elastičnost vaše kože. 

Na kreme kar pozabite

Anticelulitne kreme celulita ne bodo odpravile. Z njihovo uporabo lahko dosežemo začasno izboljšanje stanja, kaj več pa ne. Bolj učinkovite so injekcije, s katerimi pod kožo vbrizgajo polnilo, ki izravna vbokline na koži. Slaba stran tega postopka je visoka cena, učinki pa so vidni le nekaj mesecev. Kratkoročno so učinkovite tudi razne laserske in masažne tehnike. 

Napačno je prepričanje, da je rešitev za celulit liposkucija. Prav nasprotno. Zaradi liposkucije se lahko podkožna maščoba neenakomerno porazdeli, kar vodi do še slabšega videza. Prav tako vam v bitki s celulitom ne bodo pomagale pajkice in druga tesna oblačila. Z elastičnimi trakovi in spodnjim perilom lahko dosežete prav nasproten učinek, saj lahko prekinejo prekrvavitev. 

Največ lahko naredite sami zase, če poskrbite za pravilno prehrano in zaužijete dovolj vode. Idealna živila so kumare, redkvice, paradižnik in paprika, saj vsebujejo več kot veliko vode. Kakorkoli pa zadevo obračamo, trajne rešitve za celulit zaenkrat še ni. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.