Magazin > Lepota & telo
21 ogledov

Cepljenje za vse življenje

Žurnal24 main
V Marylandu je na ameriškem državnem inštitutu za zdravje na preizkušnji novo cepivo proti gripi in vsem vrstam prehlada, ki bo z enim samim cepljenjem telo pred okužbami varovalo vse življenje.

Cepljenje proti sezonski gripi, ki poteka te dni, bo po napovedih ameriških znanstvenikov tako kmalu dobilo drugačno podobo.

Uspešno tudi pri ptičji gripi
Cepivo se je do zdaj izkazalo za učinkovito tudi pri virusih ptičje gripe (H1N1) in vzorcih starejših virusov, ki ne krožijo več. Klasično cepivo, ki deluje le eno leto, je treba vsako leto prilagajati novim oblikam virusov, novo pa naj bi bilo tako učinkovito, da bi ubranilo napad kateregakoli virusa. Razlika med cepivoma je v tem, da zdajšnje napada prav spreminjajoči se del virusa, novo pa se osredotoča na tisti del, ki kljub mutacijam vedno ostane enak. To med drugim pomeni, da bi cepivo uspešno zaščitilo vse cepljene.

Na voljo leta 2015
Po napovedih znanstvenikov naj bi bilo cepivo, če bo uspešno prestalo vse preizkuse, povsod po svetu na voljo že čez pet let. Pospešeno iskanje učinkovitejšega cepiva je spodbudila zadnja pandemija gripe, znanstveniki pa upajo, da nas bo naslednja doletela po začetku široke uporabe novega cepiva, saj bi jo lahko tako uspešneje in hitreje omejili oziroma zaustavili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.