Magazin > Lepota & telo
49 ogledov

Česa se moški najbolj bojijo?

moški računalnik Shutterstock
Se morda kdaj vprašate, zakaj se moški bojijo zdravnika? Moški kot glave družine veljajo za pogumne, vendar ne, ko je v igri zdravje.

Raziskave so pokazale, da ima večina moških strah pred obiskom zdravnika. Nekateri bi sicer dejali, da je to le drugačen pristop, a zdravniki trdijo, da je v ozadju izmikanje.

Ko ženske naletijo na zdravstveni problem, se nemudoma obrnejo na zdravnika. Moški pa obisk odlagajo, kar gre pripisati temu, da je moškim fizična pripravljenost bistveno bolj pomembna kot ženskam, saj je ta bistveni dejavnik njihove identitete. Dejstva o njihovem zdravstvenem stanju bi tako lahko spremenila način gledanja nase. Poleg tega jih skrbi, da bi diagnoza privedla do finančne stiske in posledične nezmožnosti preskrbeti družino. Bojijo se tudi kritike, saj se zavedajo, da imajo nezdrave navade, ki jih ne želijo opustiti.

Izguba časa

Nekateri moški mislijo, da je obisk zdravnika nepotrebna potrata njihovega časa, zato imajo nešteto izgovorov, da ga prelagajo. Poleg tega naravnost sovražijo brezdelno posedanje v čakalnicah.

To običajno vedenje je morda nekaterim smešno, a vendar je eden izmed ključnih razlogov, da imajo moški krajšo življenjsko dobo kot ženske. Zatajevanje diagnoze namreč ne pomeni, da bolezen miruje. Zapleti, ki spremljajo simptome, in sami stroški zdravljenja so zato veliko večji, kot bi bili ob pravočasni diagnozi.

Člani družine naj ukrepajo

V kolikor slutite, da z moškim v vaši družini ni vse tako, kot bi moralo biti, ne čakajte, saj to lahko kasneje prinese številne probleme.

Zagotovite mu, da obisk pri zdravniku ni nič poniževalnega, četudi gre zgolj za lažne simptome. Če nič drugega, boste imeli s tem zagotovljen notranji mir.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.