Surove češnje so dober vir kalija, ki uravnava srčni ritem in ohranja zdravo kožo. Bogate so tudi z
železom, fosforjem in vitamini A, B1, B2, B6 in C. 100 gramov češenj vsebuje približno 67 kalorij.
Za prečiščevanje
V komplementarni medicini češnjam pripisujejo prečiščevalne lastnosti, saj pospešujejo
izločanje strupenih snovi iz telesa, čistijo ledvice in blagodejno vplivajo na njihovo delovanje.
Ker so češnje hkrati blago odvajalo, boste lahko z njihovo pomočjo premagali lažje želodčne težave.
Nad težave z aknami
Češnje vsebujejo tudi antocianska barvila, ki po telesu lovijo proste radikale in med drugim
varujejo pred škodljivim delovanjem ultravijoličnih žarkov. Prav antociani naj bi pomagali pri
revmatskih obolenjih, glavobolu in težavami z aknami. Češnje lahko ublažijo tudi težave z žolčem,
odpravljajo žolčne kamne, zavirajo zobno gnilobo, znižujejo holesterol, čistijo kri in ščitijo pred
pojavom rakavih bolezni.
Najboljše so sveže
Sočni sadeži so najboljši, če jih uživate presne, z njimi pa lahko popestrite tudi sadne
solate, sladice in torte. Češnje niso primerne za kuhanje, saj zaradi pomanjkanja potrebnih sadnih
kislin njihov okus postane pust. Okusne so v kombinaciji s sladkastimi začimbami in čokolado.
Opozorilo
Po uživanju češenj ni priporočljivo piti večje količine vode, saj to lahko povzroči vretje in
sproži neprijetne posledice, kot so želodčni krči, slabost in driska.
29
ogledov
Češnje za zdravo kožo
Sladkanje s sočnimi rdečimi češnjami je v vročih dneh več kot dobrodošlo. Poleg tega, da boste z njihovo pomočjo iz telesa odplaknili strupene snovi, bodo češnje poskrbele tudi za zdravje vaše kože.