Vsesplošno zdravilo
Čili spodbuja delovanje prebavil, deluje proti napenjanju, kolikam, zaprtju. Zunanje ga uporabljamo pri lumbagu, artritisu, bolečinah v mišicah in sklepih, na vzdraženi koži zmanjšuje vnetje in bolečine. Izboljšuje krvni obtok, razstruplja. Plod učinkuje predvsem na krvni obtok in živčni sistem, povečuje tek, sprošča energijo jang, povzroča znojenje, uničuje mikrobe, zdravi prehlade in nahode. Lajša težave z grlom, mandlji in hripavostjo. Blaži hude bolečine, značilne za pasasti izpuščaj in migreno. Obloge s čilijem za lasišče naj bi zmanjšale in preprečile izpadanje las.
Uporaba v medicini
Kapsaicin je že dolgo uporaben tudi v medicini: uporablja se pri nekaterih prebavnih težavah, težavah s prekrvavitvijo, revmatičnih bolečinah, artritisu, trganju v križu, ozeblinah in za mazila proti bolečinam. Slednje morda izhaja iz dejstva, da kapsaicin širi kapilare povsod po telesu in tako povečuje prekrvavljenost, najbolj v prebavnem traktu.
Raziskave so pokazale, da kapsaicin lahko pomaga v boju proti raku, posredno pa lahko pomaga nižati raven holesterola in izgubi odvečne telesne teže, prek znojenja in prek izločanja endorfinov ter posledičnem zmanjšanju apetita. Po obrokih, ki vsebujejo pikantne čilije, je potrebnega manj inzulina za nižanje ravni krvnega sladkorja, več raziskav pa je nakazalo možnost, da kapsaicin lahko ugodno vpliva na želodčno sluznico in tako pozitivno učinkuje pri čirih na želodcu.
S čim pregnati pekoči občutek
Čeprav moramo biti s pikantnimi jedmi previdni, se lahko tudi najbolj zagrizenim ljubiteljem čilija zgodi, da bodo želeli pogasiti požar v ustih in želodcu. Katera hrana najbolje pogasi pekoč občutek, je še vedno uganka, učinkovito sredstvo pa se išče že, odkar je pikantni čili priljubljena hrana. Voda pomaga najmanj. Malo bolje se pri gašenju odrežejo maščobe. Med najbolj priljubljenimi metodami za lajšanje s kapsaicinom vzdraženih receptorjev pa je mleko oziroma mlečni izdelki. Zakaj točno, še ni jasno, domnevajo pa, da hladilno deluje glavna mlečna beljakovina kazein.
54
ogledov
Čili proti zaprtju
Za pekoč okus v čiliju je odgovorna snov, imenovana kapsaicin. Zaradi svojega močnega okusa je čili primeren za spodbujanje apetita in izločanje prebavnih sokov pri ljudeh s slabo prebavo.