Magazin > Lepota & telo
48 ogledov

Čokolada je za otroka najslabša

čokolada Shutterstock
Čokolada naj ne bo na dnevnem jedilniku vašega malčka, opozarjajo strokovnjaki in dodajajo, da naj bi bila prav čokolada pogost krivec za pojav debelosti pri otrocih.

Čokolada je najhujše, kar lahko nekomu ponudite, posebej svojemu otroku, razlagajo strokovnjaki. Kombinacija mlečnih maščob in sladkorjev v mlečni čokoladi naj bi bila najhitrejša pot, da otroku zamašite krvne žile.

Mlečna čokolada ima skoraj trikrat manjšo vrednost kakava, kot črna čokolada, dodano mleko pa vsebuje dodatne nasičene maščobe, ki povečujejo raven holesterola. Druga slaba stran mlečne čokolade je tudi, da vsebuje veliko sladkorja, kar pospešuje apetit.

Strokovnjaki predlagajo, da svojemu otroku ponudite alternativo. Suho sadje ali črna čokolada sta lahko dobra zamenjava, vendar tudi s črno čokolado ne pretiravajte, saj vsebuje kofein. Strokovnjaki svetujejo tudi, da poličko s čokolado umaknete iz otrokovega dosega. Mlečno čokolado mu ponudite v čim manjših količinah in ga naučite, da si po vsakem čokoladnem obroku umije zobe.

 

Komentarjev 2
  • mph 20:42 06.december 2013.

    http://news.psu.edu/story/141242/2008/06/20/research/probing-question-which-healthier-dark-or-milk-chocolate

  • mph 20:14 06.december 2013.

    Prvič slišim za to bedarijo, čeprav se ve, več kot čokolada vsebuje kakava, bolje je. V ostalem pa je koristna tudi po raznih medicinskih virih (ja, tudi mlečna), večinoma pa sem naletel, da se govori o količinah do 100g, seveda, ...prikaži več če bi kdo pojedel pol kg kdo ve ... :-) No, idealno je čimmanj sladkarij, vendar smo otrokom vedno dajali čokolado, nikoli pa bonbonov, ki pa so res praktično čisti strup. Če je nekdo že sladkosned, mu bo ploščica čokolade samo koristila.