Magazin > Lepota & telo
77 ogledov

Copate za tek naj bodo čvrste in prožne

tek Shutterstock
Pred nakupom analizirajte anatomijo in gibanje stopala. Cena naj ne bo merilo.

Navodila. Tekaške copate so najpomembnejši del tekaške opreme. Z nepravimi si lahko nakopljete boleče poškodbe. Na kaj morate biti pozorni pri nakupu, sta nam svetovala tekaška trenerja Urban Praprotnik in Luka Ljubič.

1. Copate za stabilnost
Ena od nanjpomembnejših karakteristik pri nakupu teniških copat je gibanje stopala. Če se stopalo zvrača navznoter, potrebujete copate z okrepljenim delom na notranji strani. Če se stopalo zvrača navzven, potrebuje noga oporo na zunanjem delu stopala. Večina potrebuje utrditev na notranjem delu stopala. Kakšne copate potrebujemo, pa najbolje ugotovimo tako, da nas med tekom nekdo posname od zadaj in nato analiziramo način zvračanja stopala. Če ste pri teku in kupovanju športnih copat začetnik, se poskušajte posvetovati s prodajalcem v trgovini.

2. Prilegaje loku
Varne in dobre tekaške copate morajo ustrezati anatomskim značilnostim stopala. Stopalni lok je lahko visok, nizek ali normalen – kakšnega imate, preverite z odtisom mokrega stopala – če je na odtisu celo stopalo, je lok nizek, če se vidijo predvsem prsti in peta, je visok.

3. Dovolj dolgi
Copate naj bodo pol številke večje od noge. Tako boste imeli dovolj prostora za prste - z nohti namreč pri teku zadevate ob konec copate. Če so copate premajhne, se lahko pri daljšem teku ali teku po klancu navzdol poškodujejo nohti, kar povzroča bolečine, nohti pa lahko tudi počrnijo. Tekašno obutev kupujte popoldne, ko so noge že otečene; pomerite tako levo kot desno copato.

4. Ne preozki
Tekaške copate so preozke, kadar se nam pri teku pojavljajo mravljinci v prednjem delu stopala. Če stopalo, ko stopimo na tla, nima dovolj prostora, da se razširi, se utesni živec med stopalnimi kostmi. Kdaj so copate dovolj široke, ugotovimo tako predvsem z izkušnjami.

5. Ne premehki
Copate naj ne bodo premehke – v takih se boste udobno počutili v trgovini, pri teku pa se mehke copate ne obnesejo najbolje.

tek | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Stare copate primerjajte z novimi
Obraba. Tekaške copate po navadi zdržijo med 800 in tisoč kilometri. Za rekreativnega tekača, ki na teden povprečno preteče trikrat po deset kilometrov, to pomeni, da mora po nove copate po slabem letu uporabe. “Če kilometrov ne štejete in ne opažate, da je copata obrabljena, je najbolje, da v trgovini pomerite novo in tako primerjate s staro,” pravi Ljubič. Tekaški trener sicer svetuje, da imate doma vedno dva para copat, stare in novejše, ter tako primerjate obrabljenost.

Menjajte 
tekaške gume
Nakup. Oktobra je med drugim pravi čas za nakup zimskih tekaških copat, sicer bodo zaloge v trgovinah pošle. Poiščite torej copate z nepremočljivo membrano, ki jih boste lahko uporabljali tudi na mokrem in snežnem terenu. Pri nakupu preverite zagotovila glede nepremočljivosti – nekatere copate namreč ne premočijo le pri teku v rosni travi, druge pa so narejene iz takih materialov, da lahko z njimi brez skrbi tečete tudi po lužah. Taka tekaška obutev je tudi toplejša in dejansko uporabna v snegu. “Zimske copate so težje, občutek na nogi je trši, podplat pa je bolj robat. Za tekmovanja sicer niso primerne, so pa prava izbira za treninge; tekači se nanje hitro navadijo,” pravi tekaški trener.

Bolečina – znak za nove
Blaženje. Za rekreativni tek ne kupujte tekmovalnih copat. Copate, ki so namenjene tekmovanju, imajo namreč manj blaženja, torej slabšo zaščito pred tresljaji, zato je tveganje za poškodbe večje. 
Z neustreznim tekaškim obuvalom tvegate tudi poškodbo ahilove tetive. Kadar je ta neenakomerno obremenjena, se lahko zaradi preobremenjenosti pojavi vnetje, ki je zelo trdovratno. Pri tej poškodbi poleg zamenjave tekaških copat pomagajo masaže.

“Idealne tekaške copate je težko najti. Ko jih najdete, jih ne zamenjajte; kupujte isti model, dokler je mogoče,” pravi trener teka Luka Ljubič. Urban Praprotnik pa medtem svetuje učenje teka na prožen način, torej tako, da najprej stopate na sprednji del stopala in ne na peto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.