Magazin > Lepota & telo
1563 ogledov

Čudežna Bownova terapija

Bownova terapija je marsikdaj čudodelna. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Bownovo terapijo je pred petdesetimi leti v Avstraliji razvil samouk Thomas Bowen. Je edinstvena manualna tehnika, pri kateri gre tako za fizično kot energijsko stimuliranje telesa.

Bownova terapija je zaporedje določenih potez, zelo blagih in nežnih pritiskov z blazinicami prstov na določene dele in točke telesa v določenem zaporedju, med katerimi so premori. Med takšnimi kratkimi minutnimi premori telo reagira na stimulacijo terapevta, ki se vmes odmakne od obravnavanega. Terapija temelji na teoriji, da je telo samouravnavna enota, ki lahko začne že z minimalnimi zunanjimi dražljaji uravnavati porušeno ravnovesje.

Nežno in učinkovito
Terapija je hkrati zelo nežna in učinkovita, učinki pa so raznovrstni, tako dolgoročni kot kratkoročni. Prvi in drugi dan po terapiji se lahko pojavijo rahel glavobol, utrujenost, žeja in bolečina v žarišču sicer problematičnega oziroma bolečega mesta, ki pa mine v dnevu do dveh. Ob tem je treba piti veliko vode, da telo lažje reagira na terapevtove poteze.

Primerna za vsakogar
Poslabšanje obstoječe težave je najbolj pogosta reakcija po Bownovi terapiji, zato se je treba med tem časom ravnati po navodilih terapevta. Običajno takšno stanje ne traja dlje kot 24 do 48 ur. Značilno je tudi pogostejše uriniranje, ker se iz telesa izločajo odvečne tekočine in toksini, ki so bili ujeti v tkivih. Nekaterim teče iz nosu, čeprav se sicer dobro počutijo, drugi se bolj znojijo … telo samo izbere sistem, preko katerega se razstrupi.

Po terapiji se telesno in čustveno dobro počutimo. Telo je močnejše, manj boleče, prožnejše in bolj spoščeno. Terapija je tako nenasilna in nežna, da se lahko varno uporablja pri ljudeh vseh starosti – od novorojenčkov do starejših ljudi, od športnikov do nosečnic. Uporabljamo jo za zdravljenje že prisotnih motenj, pri lajšanju bolečin in kot preventivno ter sprostitveno terapijo.

Pogostost obiskov pri terapevtu
Običajno zadoščajo dva do trije obiski pri terapevtu, seveda pa je odvisno od zapletenosti težav in od tega, ali so akutne ali kronične. Običajno ni treba za isto težavo terapevta obiskovati več mesecev. Med dvema obiskoma pri terapevtu običajno mine 5 do 7 dni. V določenih primerih je lahko ta čas krajši ali daljši.

Trajanje obiska
Ena terapija traja od pol ure do ene ure, pri akutnih težavah, kot je izvin gležnja, pa lahko le 5 do 10 minut. Kljub temu terapija najpogosteje vključuje posege, ki zajemajo celoten sistem, da je učinek globlji in telo bolj sproščeno.

Pomaga pri številnih teževah
Bownova terapija je med drugim učinkovita pri zdravljenju naslednjih motenj in nadlog: artritis (bolečine, oteklina, zmanjšana mobilnost), anksioznost, alergije (npr. seneni nahod), astma (dopolnilna terapija), bolečine, dojke (limfni zastoj, ciste, boleče dojke, problemi z dojenjem), dojenčki (kolika, simptomi cerebralne paralize, travmatično rojstvo, razvojne motnje), čustvena depresija, glavoboli in migrene, gležnji (zvini, artritis, zmanjšana mobilnost in bolečine), kolena (bolečine, poškodbe in rehabilitacija), komolci (teniški/golferski komolec, burzitis olekranona), kap (del rehabilitacijskega programa), krči v mečih, kronična utrujenost (brez patoloških vzrokov), limfni zastoji in detoksifikacija, menstrualne motnje in bolečine, PMS, neplodnost (kadar ni infekcij ali fizičnih blokad), nosečnost (bolečine v križu, otekanje nog, slabost), omotičnost/vrtoglavica, prebavne motnje in motnje pri izločanju, čezmerna mišična napetost (preventiva in splošna sprostitev}, rehabilitacija po poškodbah (del rehabilitacijskega procesa), sindrom karpalnega kanala, sinusitis, stres (fizični in emocionalni), športne poškodbe (zvini, pretegi, po operacijah in rehabilitacija), vrat (nihalne poškodbe mehkega tkiva, čezmerna mišična napetost, bolečine, degenerativne spremembe, zmanjšana mobilnost) …

Blagodejno deluje tudi pri lajšanju simptomov Parkinsonove bolezni, multiple skleroze, kronične utrujenosti in drugih sistemskih bolezni ter pri razstrupljanju telesa pri zasvojenosti z alkoholom in drogami.

Komentarjev 1
  • Darja Virjent 21:27 27.oktober 2011.

    priporočam dobro terapevtko iz Kamnika, http://salonklara.si