Magazin > Lepota & telo
396 ogledov

Čudežne moči jogurta

Med probiotičnimi, prebiotičnimi in imunostimulatornimi pripravki je najracional Žurnal24 main
Jogurt si je status superživila zaslužil s svojimi mnogimi zdravilnimi učinki in zaradi bogate sestave telesu potrebnih snovi. Osvežite si spomin z njegovimi zdravilnimi učinki.

Vsebuje veliko kultur živih mikroorganizmov, ki blagodejno vplivajo na črevesje, kalcij in fosfor, ki ohranjata zdrave kosti in zobe, vitamina B2 in B12 – prvi je potreben za sproščanje energije iz hrane, drugi pa ohranja zdrav živčni sistem, ter beljakovine (vsebuje jih kar dvakrat toliko kot mleko), kalij, cink in magnezij.

Polnomasten ali manj masten?
Glede na vrsto mleka pri izdelavi ločimo tri osnovne vrste jogurta: navadni jogurt, jogurt z malo maščobami in takšen brez maščob. Nutricionisti poudarjajo, da je za zdravje najboljši takšen brez maščob.

Brez zadaha in povišanega holesterola
Jogurt lajša prebavne motnje, drisko in zaprtje, odpravlja in preprečuje tudi ustni zadah, povezan z nekaterimi boleznimi prebavil. Prav tako uživanje jogurta priporočajo pri zdravljenju z obsevanjem, zastrupitvah s hrano ali sindromu razdražljivega črevesja. Dokazani so njegovi zdravilni učinki v boju proti raku na širokem črevesju in raku dojk, učinkovit je tudi pri zniževanju holesterola.

Probiotični proti napihnjenosti

Probiotični jogurt preprečuje, da bi se v črevesju razmnoževale škodljive bakterije in kvasovke, ki so pogosto glavni vzrok za črevesne okužbe. V nasprotju z navadnim probiotični vsebuje še več biokultur, nekaterim pa so dodane tudi vlaknine. Tako kot navadni tudi ta lajša prebavne težave ter odpravlja in preprečuje napihnjenost. Zagovorniki komplementarne medicine priporočajo uživanje probiotičnega jogurta po zdravljenju z antibiotiki, saj ta v črevesju obnovi potrebne bakterije, ki jih zdravila uničijo.

Za lepo kožo
Imate težave s kožo? Do lepše kože vam lahko pomaga jogurt, ki kožo nahrani, vlaži in uravnava maščobo mastne kože. Če imate težave z mozolji, enkrat na teden pripravite masko iz jogurta in limone. Sok ene limone zmešajte s polovico lončka jogurta iz polnomastnega mleka in masko nanesite na obraz. Pustite učinkovati okoli 20 minut, nato masko temeljito splaknite z mlačno vodo.

Namig za nakup
Pri nakupu bodite pozorni na to, da izberete jogurt s čim več dodanimi mikroorganizmi, namesto sadnega pa izberite navaden jogurt, ki ga lahko po želji sladkate z žličko medu ali s svežim sadjem. Če je le možno, se izognite kupljenim sadnim jogurtom, saj ti v sebi skrivajo veliko sladkorja. Ste že poskusili naraven jogrut? Ta vsebuje veliko več vrst biokultur.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.