Magazin > Lepota & telo
30 ogledov

Čudežne tabletke za moške še ni

Zdravniki priporočajo redne teste plodnosti. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
V širši uporabi sta dve vrsti moške kontracepcije, in sicer barierna, torej kondom, za moške po 35. letu pa sterilizacija.

Kar se tiče hormonske kontracepcije za moške, pa je tako pri nas kot po svetu še v povojih, dodaja Sašo Drobnič z ginekološke klinike v Ljubljani.

Ni dovolj zanesljiva. Hormonska kontracepcija za moške obstaja že nekaj časa, preizkuša se jo v različnih okoljih, vendar ni bila do zdaj še nobena dovolj zanesljiva, da bi se lahko uveljavila na tržišču. "Moška fiziologija se tako razlikuje od ženske, da kontracepcijskega učinka ni mogoče doseči na isti način," pojasnjuje Drobnič.

Izhod v sili obstaja. Za sterilizacijo se v Sloveniji odloča več žensk kot moških, lani se je na ginekološki kliniki v Ljubljani steriliziralo okoli 170 moških. "Pri tem postopku ni nobenih dolgoročnih stranskih učinkov, vsaj ne takšnih, ki bi vplivali na zdravje moškega, njegovo spolno moč ali poželenje," pravi Drobnič in dodaja, da moškemu, ki se pri njih odloči za sterilizacijo, omogočijo, da seme zamrznejo in shranijo v semenski banki, če bi si morda zaželel otroka. "Sterilizacija je sicer namenjena moškim, ki si ne želijo več otrok, vendar izhod v sili obstaja."

O zaščiti se pogovarjajta. Tvoje življenje. Tvoj glas. Pogovarjajta se o kontracepciji, je letošnje geslo svetovnega dneva kontracepcije, s katerim bodo spodbujali najstnike, naj se o spolnosti pogovarjajo s tistimi, ki jim zaupajo. V ta namen so izdali brošuro z naslovom Kako naj izberem najboljšo kontracepcijo zase in za partnerja, ki bo mladim na voljo danes in jutri na stojnicah v kinematografih Kolosej in Planet Tuš po vsej Sloveniji, v Slovenj Gradcu na glavnem trgu in v Novi Gorici pred občinsko stavbo. V brošuri boste našli informacije o kontracepcijskih metodah, njihovi zanesljivosti ter prednostih in pomanjkljivostih. Akcija poteka pod pokroviteljstvom desetih mednarodnih organizacij in s podporo Bayer Schering Pharme.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.