Magazin > Lepota & telo
37 ogledov

Čvrsti in urejeni nohti

Nega je osnova za urejene nohte. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Vsi si zagotovo želimo močne in trdne nohte, ki se ne lomijo neprestano, zato jih utrjujemo z najrazličnejšimi laki in drugimi preparati.

Čeprav ni natančno znano, kaj povzroči slabljenje nohtov, strokovnjaki pravijo, da gre vzrok pripisati  grobim detergentom, odstranjevalcem laka za nohte, hladnemu in suhemu vremenu ter pogostemu umivanju rok.

Nega je osnova

Nohte strizite naravnost, lok ob straneh pa blago ukrivite. Za striženje so najprimernejše ostre škarjice ali ščipalka. Kompaktne in trde nohte lahko pred striženjem namočite za 5 do 10 minut v mlačno slano vodo, da bo striženje lažje. Nikar pa ne odstranjujte obnohtne kožice, s tem namreč povečate možnost okužb. Seveda pa poskrbite tudi za osnovno higieno, kjer morajo biti nohti čisti in suhi. Če se vam nohti vraščajo, pojdite na pregled k dermatologu, zlasti če je vnetje že prisotno.

Za čvrste nohte
Za krhke nohte poznamo naravno zdravilo – silicij. Gre za pomemben mineral, ki spodbuja nastajanje dveh pomembnih substanc, ki sestavljata vezivna tkiva – kolagena, ki naši koži, lasem in nohtom daje prožnost, in glikozaminoglikana, ki oblazini tkivo. Če želite več silicija uživati s hrano, jejte več polnozrnatih žit, soje in zelene listnate zelenjave. S tem boste izboljšali tudi čvrstost kosti in elastičnost kože. Poleg silicija k lepšim in močnejšim nohtom pripomore tudi umivanje z nežnejšimi čistili. Pomagal vam bo tudi večji vnos kalcija, ki ga najdemo v temni listnati zelenjavi, ter vitamina A, ki je v sladkem krompirju, korenju, mangu, špinači in sušenih marelicah.

Rumeni nohti
Porumeneli nohti so lahko posledica kajenja, uporabe lakov za nohte in glivic. Preprost način, kako se znebiti rumenih nohtov, je ščetkanje z belilno zobno pasto. Poskusite, ne bo vam žal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.