Magazin > Lepota & telo
124 ogledov

Darujte rabljena korekcijska očala

očala Shutterstock
Druga akcija zbiranja rabljenih korekcijskih očal za prebivalce ekonomsko manj razvitih držav, ki jo organizira Lions klub Ljubljana Trnovski zvon, bo potekala še do 24. maja, k njej pa so pristopili številni znani obrazi.

Rabljena očala  lahko oddate v Hoferjevih poslovalnicah na območju celotne Slovenije, v akciji pa sodelujejo tudi nekatere šole in domovi za starostnike, pa tudi znani Slovenci. Med njimi sta sovja stara očala oddali tudi Alenka Gotar in Nuša Derenda.

"Vse, ki imajo doma še uporabna rabljena korekcijska očala, vabimo, da jih prinesejo. Naš cilj je, da letos zberemo še več očal kot v prvi akciji, ko smo zbrali 3.157 rabljenih korekcijskih očal," je povedal Damijan Nacevski, predsednik Lions kluba Ljubljana Trnovski zvon.

Zoran Vodopija, guverner Zveze Lions klubov, Distrikt 129, je pojasnil, da "je pomoč slepim in slabovidnim rdeča nit mednarodnega lionističnega gibanja. Tako po vsem svetu obstajajo zbirni centri, kjer očala zbirajo, očistijo in razporedijo ter označijo z optičnimi parametri. Ti centri predstavljajo Lions banko očal. Ko se nekje v nerazvitem svetu pojavi potreba po očalih, se natančno ve, kje so na voljo. In strošek obdelave teh očal znaša za Lions organizacijo osem dolarskih centov. Vse delo, povezano z akcijo, je prostovoljno, praktično edini strošek predstavljajo stroški pošiljanja."

Zbrana očala so pregledali s pomočjo Ingrid Rahne ter jih del poslali v zbirni center v Francijo, drugi del pa so izročili sekciji za tropsko in potovalno medicino medicinske fakultete. Omenjena sekcija v prihodnjih letih organizira več odprav v ekonomsko manj razvite države, kjer bodo študentje opravili osnovne okulistične preglede tamkajšnjih prebivalcev in jim podarili njim primerna očala.

Komentarjev 1
  • sivka 14:43 16.maj 2013.

    lahko jih oddate tudi v trgovinah Hofer