Magazin > Lepota & telo
11 ogledov

Debelost pri ženskah povzroča raka

S prekomerno telesno težo povečujete možnost nastanka raka. Žurnal24 main
Študija je pokazala, da se v Veliki Britaniji vsako leto razvije rakavo obolenje zaradi debelosti oziroma prekomerne teže pri 6000 ženskah srednjih let.
'Večji' vpliv
Svetovni sklad za raziskovanje raka opozarja, da 'nošenje' prekomerne teže opazno poveča nevarnost nastanka raka. Številke kažejo, da je 23% vseh žensk v Veliki Britaniji debelih, 43% pa jih ima prekomerno težo. Najnovejša raziskava je ugotavljala, kako pogosto se rak pojavi pri 1,2 milijona ženskah, starih med 50 in 64 let. V sedmih letih poteka raziskave jih za posledicami raka zbolelo 45.000, umrlo pa 17.000.

Glavna raziskovalka na Univerzi v Oxfordu, dr. Gillian Reeves, pravi: '' Ocenjujemo, da se zaradi posledic debelosti ali prekomerne teže vsako leto pojavi 6,000 izmed 120,000 novih primerov raka med ženskami srednjih let in starejšimi.'' Raziskave kažejo tudi to, da ima prekomerna telesna teže precej večji vpliv na tveganje nastanka nekaterih rakov – dve tretjini od 6,000 pretežkih žensk zboli za rakom na maternici ali na prsih.

Razlika v letih
Raziskovalci so odkrili, da je povezava med težo in nevarnostjo nastanka raka odvisna od obdobja, v katerem je trenutno ženska. Na primer: prevelika teža poveča nevarnost raka na prsih šele po menopavzi, medtem, ko poveča nevarnost raka na črevesju pred menopavzo. Sara Hiom iz Cancer Research UK pravi: '' Številni ljudje že povezujejo prekomerno telesno težo s splošno nevarnostjo za zdravje, večina pa tega še ne povezuje z nevarnostjo nastanka raka.''

Dr. Ian Campbell je dejal, da je bilo včasih prisotno mišljenje, da posameznik ne more storiti veliko, da prepreči raka. '' Sedaj je jasno, da lahko sprememba življenjskega stila pripomore ogromno k zmanjšanju tveganja za nastanek. Sporočilo je jasno. Investirajte v zdrav življenjski stil danes in jutri bomo lahko želi sadove zmanjšanega tveganja za nastanek bolezni in daljše življenje.''
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.