Magazin > Lepota & telo
99 ogledov

Debeluške tožijo Karla Lagerfelda

Karl Lagerfeld Flynet
Francosko združenje, ki se zavzema za pravice žensk z močnejšo postavo, je vložilo uradno tožbo proti modnemu oblikovalcu Karlu Lagerfeldu zaradi njegovih izjav, da si na modnih brveh nihče ne želi gledati okroglih manekenk.

Pred slabima dvema letoma ustanovljeno združenje "Lepe, zaobljene, seksi in zadovoljne s tem" je tožbo vložilo v torek v uradu tožilca v kraju Saintes na zahodu Francije. Zvezdi visoke mode očitajo "obrekljive in diskriminatorne izjave", je pojasnila predsednica združenja Betty Aubriere.

Karl Lagerfeld, prvo ime francoske modne hiše Chanel, je sicer pred več kot desetletjem sam shujšal za 42 kilogramov in je o tej izkušnji napisal knjigo. Morda tudi zato precej pogosto kritizira ljudi s čezmerno težo in zagovarja vitkost, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Izjava, da "na modni brvi nihče ne želi gledati okroglih žensk", je zapisana v nedavno objavljeni knjigi The World According to Karl (Svet, kot ga vidi Karl), v kateri so zbrani nekateri njegovi najbolj znani citati. Ta mesec jo je ponovil na televiziji in obenem menil, da je francoski zdravstveni sistem v težavah zaradi "vseh bolezni, ki jih dobijo predebeli ljudje".

V knjigi je sicer mogoče prebrati tudi Lagerfeldovo izjavo, da so "debele ženske, ki sedijo pred televizijami z vrečkami čipsa, tiste, ki pravijo, da so suhe manekenke ogabne", še piše AFP.

Aubrierova meni, da morajo znane osebnosti prenehati s tovrstnimi "žalitvami". "Site smo tega. Številna mlada dekleta so negotova in jim je grozno poslušati takšne komentarje (...) Danes je on tisti, ki žali, kdo pa bo jutri?" je pojasnila odločitev za vložitev tožbe.

Komentarjev 1
  • realna 16:33 01.november 2013.

    tipične izjave starega pedra-ne zagovarjam debelosti in lenobe, ampak druge skrajnosti pa tudi ne podpiram