Magazin > Lepota & telo
56 ogledov

Dejstva o obleki, na kateri je še danes kri Kennedyja

Jacqueline Jackie Kennedy
1/5
Reuters
Ob 50. obletnici smrti enega od najbolj priljubljenih ameriških predsednikov se Američani spominjajo prav vsakega trenutka dneva, ko so izgubili svojega vodjo. Obleka, ki jo je takrat nosila prva dama, je še danes okrvavljena.

Ko sta predsednik John F. Kennedy in njegova žena Jackie 22. novembra 1963 prispela na letališče v Dallasu, so prav vsi občudovali modno izbiro prve dame. Jackie je za ta dan izbrala lahek Chanelov kostim, za katerega si tudi v najhujši mori ne bi mislila, da bo v njem pestovala mrtvega moža.

Z leti je kostim s klobučkom v isti barvi postal legendaren, za seboj pa ima zanimiva dejstva, ki jih je ob 50. obletnici Kennedyjeve smrti razkrila nekdanja Jackiejina osebna asistentka Providencia Paredes.

  • Gre za natančno kopijo Chanelovega kostima, vendar avtorica Jackiejine biografije trdi, da ni šlo za piratsko kopijo. Izdelali so ga v ZDA, iz originalnih Chanelovih gumbov, dodatkov in blaga, ki so jih poslali iz Francije. S tem so se hoteli izogniti političnemu kritiziranju in očitkom, da prva dama raje kupuje čez lužo kot doma.

  • Jackie je kostim pred obiskom Dallasa nosila že šestkrat, česar si danes marsikatera javna oseba ne bi privoščila.
  • Prva dama je kostim za obisk Dallasa izbrala po posvetovanju s svojim možem, ki ji je rekel, naj obleče "nekaj lahkotnega, ker naj bi bilo tam toplo". Jackie je nekoč sama razkrila, kaj ji je takrat še povedal John: "Na tem kosilu bo veliko bogatih republikanskih žensk, ki bodo nosile krznene plašče in diamantne zapestnice. Ti moraš biti videti tako čudovito kot vsaka izmed njih. A bodi preprosta, pokaži Teksašanom, kaj je pravzaprav dober okus."

  • Čeprav je bila obleka, potem ko so predsednika ustrelili v glavo in je v cadillacu padel v naročje svoji ženi, okrvavljena, se Jackie ni hotela preobleči. Tudi ko je na predsedniškem letalu podpredsednik Lyndon B. Johnson zaprisegel kot 36. predsednik ZDA, jo je še vedno nosila, čeprav jo je njegova žena Lady Bird Johnson vprašala, ali bi se preoblekla. "Ne, hočem, da vidijo, kaj so naredili Jacku," je odvrnila.
  • Po atentatu so obleko poslali Jackiejini mami v Georgetown, pozneje pa v Nacionalne arhive v Maryland. Na obleki so pustili madeže Kennedyjeve krvi v želji, da bi ohranili zgodovinski trenutek. Kostim je še danes zaprt v arhivih, kamor ga je darovala Caroline Kennedy, Jackiejina in Johnova hčerka. Obleka je skrita očem javnosti in tako bo ostalo vsaj do leta 2103, saj se je tako odločila Caroline. Takrat se bodo njeni dediči odločili, kaj bodo storili z njo.
  • Kostim hranijo v posodi, ki ga varuje pred zunanjimi vplivi, v sobi brez oken. Natančna lokacija posode je neznana. Temperatura v posodi se giblje med 18 in 20 stopinjami Celzija, vlažnost pa je 40-odstotna. Zrak v posodi zamenjajo kar šestkrat na uro.
Komentarjev 2
  • ak75 08:49 22.november 2013.

    Ali perejo obleko že 50 let? Stopinje v kopiranem članku so fahrenheit, se pravi gre za 18-20 stopinj celzija!Amaterji!

  • ak75 08:48 22.november 2013.

    >> Temperatura v posodi se giblje med 65 in 68 stopinjami Celzija, vlažnost pa je 40-odstotna.