Magazin > Lepota & telo
22 ogledov

Deklico s cerebralno paralizo pozdravili z matičnimi celicami

matične celice laboratorij Shutterstock
Iz belgijskega Niela prihajajo spodbudne novice o zdravljenju cerebralne paralize.

Tik pred prazniki, 10. decembra 2013, so zdravniki štiriletno deklico iz Španije, ki so ji diagnosticirali cerebralno paralizo, zdravili z matičnimi celicami, pridobljenimi iz njene popkovnične krvi. Dekličine matične celice so ob njenem rojstvu odvzeli in shranili v vodilni mednarodni družinski banki za shranjevanje matičnih celic, skupini Cryo-Save.

"Čeprav je tovrstno zdravljenje še vedno v zelo zgodnjih fazah preiskav in kliničnih študij, verjamemo, da bi lahko regenerativne terapije z matičnimi celicami nudile možnost za obnovitev živčnih tkiv in izboljšanje poškodb možganov pri bolezenskih stanjih kot je cerebralna paraliza" je ob tem povedal dr. Luis Madero, vodja Oddelka za onkohematologijo bolnišnice Niño Jesús v Madridu. To je že tretji tovrstni Maderov poseg za zdravljenje infantilne (zgodnje) cerebralne paralize.

Za zdravljenje ni standardne terapije

Cerebralna paraliza je skupina nevroloških, neprogresivnih motenj gibanja in telesne drže ter je posledica raznih možganskih okvar, nastalih pred rojstvom, med njim ali po njem, za katere je značilna omrtvelost,  lahko pa tudi duševna manjrazvitost in epileptični napadi. Bolezensko stanje, ki povzroča fizične nezmožnosti v človeškem razvoju, prizadene 1 na 500 otrok, natančen vzrok zanjo pa žal še vedno ni znan.

Uporabo matičnih celic za zdravljenje cerebralne paralize raziskujejo v številnih kliničnih študijah po svetu in za zdravljenje ni standardne terapije, ki bi bila primerna za vse otroke, saj je vsak pacient unikaten. Današnje zdravljenje je omejeno na rehabilitacijo in preprečevanje zapletov, kar sta pogosto zelo težavni nalogi. Prve pozitivne ugotovitve so še dodatno okrepile potrebo po kliničnih študijah, ki bodo ocenile varnost in terapevtsko učinkovitost zdravljenja.

"Da bi bili tovrstni postopki zdravljenja uspešni, je izredno pomembna kakovost pacientovih shranjenih matičnih celic" je poudarila Eva Mattil, direktorica Cryo-Save.

Matične celice vedno primerne za odvzem

Matične celice so najvitalnejše celice v telesu, saj imajo izjemno sposobnost, da se lahko delijo, obnavljajo in razvijajo v tkiva, ki jih telo potrebuje v primeru bolezni kot so rak, prav tako pa tudi v primeru drugih genetskih, imunskih, metaboličnih in krvnih bolezni. V njihovi naravi je, da se selijo na mesto poškodbe oziroma bolezni ter tam izpodrivajo bolne celice.

Nahajajo se v najrazličnejših tkivih v telesu in so primerne za odvzem v katerem koli starostnem obdobju. Matične celice iz popkovnice so v primerjavi z matičnimi celicami odraslih kakovostnejše in številčnejše, zato je odvzem le teh, ki je povsem neinvaziven ter neboleč za mamico in otroka, vseeno priporočljivo opraviti ob rojstvu otroka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.