Magazin > Lepota & telo
17 ogledov

Deset dobrih razlogov za dojenje

dojenje Shutterstock
V teh dneh po svetu poteka svetovni teden dojenja, zato ni odveč, da vas opomnimo na deset prednosti, ki jih dojenje nudi mamici in dojenčku.

Svetovni teden dojenja letos poteka od 1. do 7. avgusta pod naslovom Opora materi, podpora dojenju. V Sloveniji delujeta dve organizaciji, kjer lahko matere in njihovi bližnji poiščejo nasvete pri posebej za to izobraženih in usposobljenih svetovalcih za dojenje in laktacijo. Obrnete se lahko na Društvo za podporo in pomoč doječim materam (La Lache League Slovenija) in na Društvo svetovalcev za laktacijo in dojenje Slovenije (IBLCE Slovenija).

Prednosti za dojenje je veliko, mi pa izpostavljamo deset najpomembnejših, ki jih v ospredje postavljajo tudi pri Društvu za podporo in pomoč doječim materam.

Prednosti za dojenčka:

  • Materino mleko je najbolj naravna hrana za dojenčka, ki zadovolji vse otrokove potrebe, saj vsebuje vse hranljive snovi, ki jih otrok v prvih šestih mesecih potrebuje za zdrav telesni in duševni razvoj.
  • Prve dni po porodu iz prsi priteče melzivo – rumenkasta tekočina, s katero novorojenček dobi vodo, malo sladkorja in rudninske snovi, ki so pomembne za njegov razvoj in ščitijo imunski sistem.
  • Materino mleko je lahko prebavljivo in ima odvajalni učinek, spreminja pa se tudi med podojem: Na začetku priteče "prednje mleko", ki je bolj vodeno in otroka predvsem odžeja, "Zadnje mleko" pa je gostejše, bolj nasitno in bogatejše z beljakovinami.
  • Več raziskav je potrdilo, da so doječi otroci bolj zdravi in imajo manj alergičnih reakcij v otroštvu in kasneje. Dojenje naj bi tako zmanjšalo možnosti za ušesna vnetja, alergije, infekcije, črevesnih bolezni, drisko, debelost, diabetes. Dojenje spodbuja pravilnejši razvoj govora, telesni razvoj je skladnejši, vpliva pa tudi na pravilen razvoj dlesni in razporeditev zobovja, raziskave pa so pokazale tudi, da imajo dojeni otroci višji inteligenčni količnik.
  • In nenazadnje, zelo pomemben je tudi intenzivni telesni stik z materjo. Dojenje otroka potolaži in mu nudi zavetje, med dojenjem se med materjo in otrokom splete posebna vez. Dokazano je tudi, da otroci, ki se dojijo na lastno željo, jokajo manj, matere pa jih lažje potolažijo.

Prednosti za mamico:

  • Zgodnje dojenje pripomore, da se maternica po porodu dobro krči. Dojenje pa hitrejše krčenje maternice pospešuje tudi v naslednjih dneh in tednih.
  • Doječe matere praviloma hitreje izgubijo kilograme, pridobljene med nosečnostjo, saj organizem iz hrane, ki jo mati poje, najprej zadovolji otrokove potrebe.
  • Tudi noči so za doječe matere praviloma lažje. Otročiček se z dojenjem hitreje potolaži, manj naporno je takšno hranjenje tudi za mamico, ki otroku le ponudi dojko in ji ni potrebno pripravljati stekleničko s svežim mlekom.
  • Več raziskav je potrdilo, da dojenje lahko zmanjša tveganje za nastanek raka na jajčnikih in raka dojk, prav tako dojenje zmanjša možnosti za pojav osteoporoze.
  • Uspešno dojenje in navezovanje stika z dojenčkom zvišuje materino zadovoljstvo in pomaga graditi njeno pozitivno samopodobo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.