Magazin > Lepota & telo
1500 ogledov

Diagnozo vam postavijo nohti

Nohti so ogledalo vašega zdravja. Žurnal24 main
Vsi veste, kako so videti lepi in zdravi nohti. Kaj pa, kadar niso tako čudoviti? Poslušajte, kaj vam o vašem zdravju pripovedujejo vaše roke.

Vdolbine
Kadar je površina nohta valovita in ima na vdolbine, to pomeni, da se pod vašim nohtom nekaj dogaja. Najpogosteje je vzrok psoriaza, vnetje kože, ki lahko napade tudi kožo pod nohtom. Na koži psoriazo prepoznate kot srbeče pordele zaplate. Če psoriaza napada kožo pod nohtom, ta ne bo mogel normalno rasti. Takoj ko bo težava odpravljena, pa se bo noht spet začel vračati v normalno stanje. Koliko časa bo to trajalo, si izračunajte sami, glede na to, da noht zraste le en milimeter na teden.

Kot žlica upognjen noht
Zdrav noht ima posebno obliko – na vrhu je rahlo dvignjen, potem pa se na vsaki strani rahlo ukrivlja navzdol. Kadar vidite noht, ki ima obratno obliko, veste da gre za obliko, ki

 

Jejte več suhega sadja. © iStockPhoto

 
se ji reče kot žlica upognjen noht in je posledica pomanjkanja železa. Ko premagate anemično stanje svojega telesa, bo še vedno trajalo nekaj mesecev, da se bo noht vrnil v normalno stanje.

Luščenje
Noht je sestavljen iz več proteinskih plasti. V idealnem primeru so te med seboj povezane v trden enoten noht. Če nohti niso zaščiteni, recimo kadar so izpostavljeni mrazu ali suhemu zraku, pa te plasti začnejo odstopati. V takšnih primerih se začne luščenje plasti, kar najučinkoviteje preprečite s pogostim vlaženjem svojih nohtov. Pri prehrani ob takšnih težavah povečajte vnos rastlinskih olj, saj vsebujejo sestavine, ki bodo preprečile luščenje nohtov.

 

Preberite še:

 

 

Lomljivost
Približno 20 odstotkov žensk mučijo krhki in lomljivi nohti. Takšni nohti ne morejo zadržati vlage, zato se lomijo. Tako kot za suho kožo je lahko tudi za izsušene nohte kriva žleza ščitnica. Pri prehranjevanju je dežurni krivec pomanjkljiv vnos železa. Da se bo železo lažje absorbiralo, jejte več zelenolistnate zelenjave, meso in jajca. Prav tako pomaga vitamin B. Med vašimi navadami pa lahko krhkost povzroča pretirana izpostavljenost vodi.


Če vas zanima, kaj o vašem zdravju pove barva nohtov in na kaj vpliva lunica v spodnjem delu vašega nohta, si v soboto, 12. 4., preberite nadaljevanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.