Ni res, da prehranjevanje v restavracijah predstavlja veliko past, še posebej, kadar se držite
dietnega načrta, le hrano je treba pravilno izbrati in naročiti. Če le morete, posezite po manj
mastni hrani. Odločite se za obisk italijanske, španske, kitajske, azijske ali francoske
restavracije. Z jedilnika izberite lahke jedi z zelenjavno osnovo, meso naj bo pusto, dušeno ali
pečeno na žaru, za prilogo poleg zelenjave izberite dušen riž, lečo, kašo. Izogibajte se smetanovim
omakam, belemu kruhu in krompirju. Če pa boste danes jedli doma, sledite navedenemu receptu.
Zajtrk: kosmiči s sadjem (delo pet minut)
Potrebujete:
– 4 žlice ovsenih kosmičev iz celih zrn,
– 4 žlice lahkega mleka,
– 75 g jogurta,
– 200 g sadja.
Najbolje je, da uporabite sveže sadje, ki ga narežete na manjše koščke. Če ga nimate, lahko
uporabite vloženega, pri čemer pazite, da je brez dodanega sladkorja. Pripravljeno sadje zmešajte z
jogurtom in mlekom.
Kosilo: prepečen koromač (delo: 15 minut, peka: 45 minut)
Potrebujete:
– 50 g rdeče leče,
– gomolj koromača (250 g),
– žlico repičnega olja,
– 100 ml čiste zelenjavne juhe,
– sol in poper,
– limonin sok,
– začimbno papriko,
– žličko timijanovih listkov,
– 75 g puste skute.
1. Lečo 15 minut počasi kuhajte v 150 ml vode.
2. Koromač očistite in operite, prihranite zelenje. Gomolj razpolovite in izrežite koren.
Prerezane strani namažite z oljem in polovici gomolja s prerezano stranjo navzdol položite v majhno
nepregorno posodo in prelijte z zelenjavno juho. Pečico segrejte na 160 stopinj.
3. Ko se leča zmehča, jo začinite s soljo, poprom, limoninim sokom, papriko in timijanom.
Dodajte skuto in vse skupaj obdelajte v pire. Naložite ga na koromač in potresite s sesekljanim
prihranjenim zelenjem.
4. Koromač pecite 45 minut.
Večerja: kruhki z zelenjavno-gobovo oblogo (delo: 15 minut)
Potrebujete:
– pol bučke,
– 6 češnjevih paradižnikov,
– 50 g šampinjonov,
– žličko olivnega olja,
– 2 žlici puste skute,
– sol in poper,
– polnovredni kruhek z bučnimi ali lanenimi peškami.
1. Bučko in paradižnike operite, šampinjone temeljito obrišite s papirnato brisačko.
2. Zelenjavo in gobice narežite na debele rezine in na hitro popecite na vročem olju.
3. Kruhek razpolovite, polovici namažite s skuto in obložite z zelenjavno-gobovo oblogo.
21
ogledov
Dieta: Jejte zdravo tudi v restavracijah
Ker le vztrajnost pri dietnem jedilniku ohranja vitkost, se lahko pojavi problem, kadar jeste zunaj doma. Naučite se presoditi, katere jedi so v restavracijah bolj zdrave in katere manj.