Magazin > Lepota & telo
21 ogledov

Dieta: Jejte zdravo tudi v restavracijah

Kaj pa si vi najraje naročite v restavraciji? Žurnal24 main
Ker le vztrajnost pri dietnem jedilniku ohranja vitkost, se lahko pojavi problem, kadar jeste zunaj doma. Naučite se presoditi, katere jedi so v restavracijah bolj zdrave in katere manj.

Ni res, da prehranjevanje v restavracijah predstavlja veliko past, še posebej, kadar se držite dietnega načrta, le hrano je treba pravilno izbrati in naročiti. Če le morete, posezite po manj mastni hrani. Odločite se za obisk italijanske, španske, kitajske, azijske ali francoske restavracije. Z jedilnika izberite lahke jedi z zelenjavno osnovo, meso naj bo pusto, dušeno ali pečeno na žaru, za prilogo poleg zelenjave izberite dušen riž, lečo, kašo. Izogibajte se smetanovim omakam, belemu kruhu in krompirju. Če pa boste danes jedli doma, sledite navedenemu receptu.

Zajtrk: kosmiči s sadjem (delo pet minut)

Potrebujete:

– 4 žlice ovsenih kosmičev iz celih zrn,
– 4 žlice lahkega mleka,
– 75 g jogurta,
– 200 g sadja.

Najbolje je, da uporabite sveže sadje, ki ga narežete na manjše koščke. Če ga nimate, lahko uporabite vloženega, pri čemer pazite, da je brez dodanega sladkorja. Pripravljeno sadje zmešajte z jogurtom in mlekom.

Kosilo: prepečen koromač
(delo: 15 minut, peka: 45 minut)

Potrebujete:

– 50 g rdeče leče,
– gomolj koromača (250 g),
– žlico repičnega olja,
– 100 ml čiste zelenjavne juhe,
– sol in poper,
– limonin sok,
– začimbno papriko,
– žličko timijanovih listkov,
– 75 g puste skute.

1. Lečo 15 minut počasi kuhajte v 150 ml vode.
2. Koromač očistite in operite, prihranite zelenje. Gomolj razpolovite in izrežite koren. Prerezane strani namažite z oljem in polovici gomolja s prerezano stranjo navzdol položite v majhno nepregorno posodo in prelijte z zelenjavno juho. Pečico segrejte na 160 stopinj.
3. Ko se leča zmehča, jo začinite s soljo, poprom, limoninim sokom, papriko in timijanom. Dodajte skuto in vse skupaj obdelajte v pire. Naložite ga na koromač in potresite s sesekljanim prihranjenim zelenjem.
4. Koromač pecite 45 minut.

Večerja: kruhki z zelenjavno-gobovo oblogo
(delo: 15 minut)

Potrebujete:
– pol bučke,
– 6 češnjevih paradižnikov,
– 50 g šampinjonov,
– žličko olivnega olja,
– 2 žlici puste skute,
– sol in poper,
– polnovredni kruhek z bučnimi ali lanenimi peškami.

1. Bučko in paradižnike operite, šampinjone temeljito obrišite s papirnato brisačko.
2. Zelenjavo in gobice narežite na debele rezine in na hitro popecite na vročem olju.
3. Kruhek razpolovite, polovici namažite s skuto in obložite z zelenjavno-gobovo oblogo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.