Magazin > Lepota & telo
523 ogledov

Dieta za raven trebuh

trebuh Shutterstock
Idejni začetnik Abs diete je glavni urednik časopisa Men's Health David Zinczenko, ki pravi, da je njegova dieta prava formula za raven trebuh in čvrste mišice. Z veliko discipline naj bi se rezultati pokazali v šestih tednih.

Kot pri vsaki zdravi dieti sta tudi pri Abs dieti v ospredju prehrana in telovadba, ki v prvih dveh tednih obljubljata tudi do šest kilogramov manj, do konca diete pa naj bi izgubili še dodatne tri do štiri kilograme.

Kaj jesti?

Držati se je potrebno šestih osnovih pravil:

  • jejte šestkrat na dan – tri glavne obroke in tri malice;
  • vsak dan spijte vsaj en smuti, ki nadomesti eno malico;
  • bodite pozorni na to, kaj pijete in česa ne – priporočljivo je spiti okoli osem kozarcev vode na dan, saj naj bi na ta način iz telesa odplaknili škodljive toksine, Zinczenko priporoča tudi kozarec mleka z manj maščobami, namesto kave raje izberite zeleni čaj. Izogibajte se sladkanim in gaziranim pijačam ter alkoholu;
  • prehrano popestrite z 12 superživili (oreščki, stročnicami, zeleno zelenjavo – npr. z brokolijem ali špinačo –, mlečnimi izdelki z manj maščob, ovsenimi kosmiči, jajci, belim pustim mesom, kikirikijevim maslom, oljčnim oljem, polnozrnatimi izdelki – kruh in testenine –, beljakovinami iz sirotke ter jagodičevjem);
  • enkrat na teden si privoščite dietni odmor – takrat je dovoljeno jesti skoraj vse;
  • pozabite na štetje kalorij.

Kaj je prepovedano?

Rafiniran sladkor, nasičene maščobe, živila, bogata s fruktozo, izdelki iz bele moke in mastno meso so na spisku prepovedanih, pravi Zinczenko.

Telovadba

Drugi pomemben dejavnik Abs diete je telovadba, ki naj bi po dveh tednih diete postala intenzivnejša. Vaje za moč izvajajte trikrat na teden, od tega se dvakrat osredotočite na trebušne mišice. Ostale dni v tednu avtor diete priporoča zmernejšo aerobno aktivnost, kot so hitra hoja in intervalni treningi – kombinacija hoje, hitre hoje in teka.

Jedilnik

Zinczenko predlaga, da si lahek, a hranljiv jedilnik sestavite sami, ponuja pa primer enodnevnega jedilnika, ki naj bi vam bil pri sestavi šesttedenskega jedilnika v pomoč:

Zajtrk: smuti – v mešalniku zmešajte manj masten jogurt, banano in pomarančni sok ter dodajte malo beljakovin sirotke.

Malica: pest oreščkov in mandarine.

Kosilo: tunin zrezek na žaru, za prilogo blitva z oljčnim oljem in česnom.

Malica: nekaj polnozrnatih krekerjev ali kos polnozrnatega kruha in lahek namaz.

Večerja: puranji zrezek z zelenjavno prilogo (dušeno ali pripravljeno na žaru).

Malica: pomaranča.

Komentarjev 1
  • brez_komentarja 13:17 19.november 2012.

    Trebušne mišice ima vsak...sam so obdane z 10cm maščobe!..jesti manj pa vsaj 40 min kardio vaj na dan..in dost potrpljenja. :)