O pozitivnih učinkih zelenega čaja ste prav gotovo že slišali, a vseeno, ga spijete dovolj? Če ne,
je morda sedaj pravi čas, da si pripravite skodelico nesladkanega zelenega čaja. Poleg tega, da
pospešuje izločanje maščobe iz telesa, je lovilec na proste radikale, ki povzročajo raka in
infarkt, krepi imunski sistem, odpravlja neprijeten zadah, kožo ohranja mladostno, dviguje
koncentracijo, pomirja duha, in še bi lahko naštevali. Skratka pravo zlato v majhni skodelici.
Zajtrk: zelenjavni kruhki: (delo: 15 minut)
Potrebujete:
– 4 majhne češnjeve paradižnike,
– pol majhne paprike,
– baziliko,
– 50g puste skute,
– sol, poper,
– veliko polnovredno štručko, ali dva manjša kruhka,
– žlico paradižnikove mezge,
– 4 solatne liste.
Paradižnik in papriko operite in ju narežite na koščke, baziliko sesekljajte in vse
primešajte skuti. Začinite s soljo, poprom, lahko dodate tudi ščepec mlete paprike. Kruhek
razpolovite in ga namažete z malo paradižnikove mezge, nanjo položite solatne liste in nato na
debelo namažete pripravljen namaz.
Kosilo: mešana nabodala na rižu (delo: 30 minut)
Potrebujete:
– 50 g polnovrednega riža,
– 100 ml čiste zelenjavne juhe,
– 100 g govedine od šimbasa,
– žlico olivnega olja,
– majhno zeleno papriko,
– 6 češnjevih paradižnikov,
– 6 majhnih šampinjonov,
– sol in poper,
– začimbno papriko, majhen šopek bazilike,
– 3 lesena nabodala.
1. Riž stresite v vrelo vodo, pokrijte in 25 minut dušite na šibki vročini. Na vročem olju na
hitro popecite meso, vzemite iz ponve in ga narežite na večje kocke.
2. Očiščeno papriko narežite na večje kocke, operite paradižnik, očiščenim šampinjonom pa
odrežite bete.
3. Na nabodala menjaje nabodite meso, papriko, paradižnik in šampinjone. Specite na vročem
olju. Solite, poprajte in papricirajte.
4. Liste oprane bazilike drobno nasekljajte in primešajte rižu, ter ga ponudite k nabodalom.
K nabodalom se odlično poda lahka jogurtova omaka, ki jo pripravite iz lahkega jogurta, malo
začimbne paprike in sesekljane bazilike, po okusu pa lahko dodate tudi nekaj česna.
Večerja: tuna v solati (delo: 15 minut, mariniranje: 2 uri)
Potrebujete:
– 150 g tunine vložene v lastnem soku,
– majhno čebulo,
– velik, čvrst paradižnik,
– 25 g fete,
– šopek peteršilja,
– malo kreše,
– četrt žličke gorčice,
– četrt žličke hrena,
– žlico balzamičnega kisa,
– žličko olivnega olja,
– sol in poper.
1. Olupljeno čebulo grobo nasekljajte, paradižnik narežite na majhne koščke, feto pa na
krajše palčke.
2. Peteršilj in krešo operite, listke drobno sesekljajte in umešajte z gorčico, hrenom, kisom
in oljem.
3. Z vilicami raztrgajte tunino, jo odcedite in primešajte k prilivu, čebuli, paradižniku in
feti. Solata bo še bolj okusna, če jo boste pripravili v naprej in jo vsaj 2 uri marinirali.
11
ogledov
Dieta: Zlata skodelica čaja
Zdravilne učinke zelenega čaja prav gotovo poznate, pa ga spijete dovolj? Že ena skodelica dnevno, bo blagodejno vplivala na vaše zdravje in duha.