Magazin > Lepota & telo
59 ogledov

Dietna le še slabša

Manj je več! (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Odločitev za dietno gazirano pijačo, ki vsebuje kofein, ni nič manjše zlo od navadne gazirane pijače.

Med ljubitelji gaziranih pijač mnogi radi posegajo po dietnih različicah, a kot so pokazale raziskave, te vsebujejo več kofeina od navadnih različic. Proizvajalcem gaziranih pijač na posameznemu izdelku ni treba napisati, koliko kofeina določen izdelek vsebuje. 

Raziskava je pokazala, da dietna Coca-cola vsebuje 139 miligramov kofeina v enem litru pijače, medtem ko navadna Coca-cola vsebuje 109 miligramov kofeina na liter. Enako velja tudi za dietno Pepsi, ki vsebuje 135 miligramov kofeina na liter, medtem ko navadna vsebuje 122 miligramov.

Nutricionisti opozarjajo, da pijače s kofeinom, ki jih pogosto uživajo tudi otroci, lahko predstavljajo tveganje za zdravje. Kofein je povezan s hiperaktivnostjo pri otrocih. Raziskava Evropske agencije za varnost hrane je pokazala, da v Veliki Britaniji več kot dve tretjini otrok, starih med 10 in 18 let, pije pijače z visoko vsebnostjo kofeina. 

"Droge v drugačni obliki"

Nutricionist John Vincent se zavzema za boljše označevanje takšnih izdelkov in prepoved prodaje teh pijač v šolah. "Energijske pijače so v bistvu droge v drugačni obliki," meni Vincent, ki opozarja na visoke količine sladkorja in kofeina v gaziranih pijačah. "Slabo vplivajo na zmožnost koncentriranja, počutje, poleg tega pa vplivajo na zdravje." 

"Različni proizvajalci dajo različne količine kofeina v svoje izdelke, saj tako pripomorejo k tipičnemu okusu pijače. Na naših izdelkih je količina kofeina jasno označena, kot tudi na naši spletni strani," pa odgovarjajo v podjetju, ki proizvaja Coca-colo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.