Magazin > Lepota & telo
26 ogledov

Dietne pijače vodijo v depresijo

pločevinke Shutterstock
Nova obširna raziskava namiguje, da obstaja povezava med depresijo in dietnimi pijačami.

Raziskava, ki so jo opravili Američani, je zajela več kot 250 tisoč oseb, je pokazala, da se je depresija pogostejša pri osebah, ki so uživale umetno slajene pijače. Omenjena raziskava pa ni podrobno pojasnila vzroka.

Pitje kave je povezano z nižjim tveganjem za depresijo. Osebe, ki so na dan spile štiri skodelice kave, so imele deset odstotkov manj možnosti, da bi zbolele za depresijo kot osebe, ki kave niso pile. To so raziskovalci ugotovili po desetletni raziskavi.

A tistim, ki so spili na dan štiri pločevinke ali kozarce umetno sladkane ali gazirane pijače, se je tveganje za depresijo povečalo za tretjino.

Vodja raziskave dr. Honglei Chen je povedal: "Naša raziskava namiguje, da če se zmanjša ali opusti sladkane dietne pijače in jih nadomesti z nesladkano kavo, se naravno lahko zmanjša tveganje za depresijo."

Vendar je treba po njegovih besedah pri povezavi pijač in depresije upoštevati še druge faktorje. Sladilo aspartam, na primer, so znanstveniki bolj podrobno vzeli pod drobnogled.

"Sladila smo nekoč imeli za umetna in beseda 'umeten' je vzbudila sume. Kot posledica tega smo sladila testirali bolj podrobno. Tista, ki so na trgu, veljajo za varna sladila," je pojasnila Gaynor Bussell iz britanske dietetične zveze.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.