Magazin > Lepota & telo
62 ogledov

DNK prežene dvome

DNK Shutterstock
Če veste, za katerimi boleznimi lahko zbolite, se lotite preventivnih ukrepov.

"Cilj analize je, da vsakdo poskrbi za svoje zdravje s preventivnimi ukrepi, ki mu jih po izdelavi analize priporoči zdravnik," razlaga Rok Koželj iz DNK-analiz. Z genetsko analizo lahko izveste, kdo so vaši predniki, za katerimi boleznimi lahko zbolite, kakšne so vaše sposobnosti, kako dovzetni ste za stres, številni pa se za analizo odločijo tudi zaradi pomoči pri hujšanju.

Rezultati so ga pomirili

Zaradi bolezni, ki so jih imeli sorodniki, se je za analizo odločil Sebastjan Hočevar. "Na posvetu z zdravnikom sem izvedel, na kaj moram paziti. Zdaj redno hodim na merjenje krvnega pritiska in se izogibam težki hrani," pravi in dodaja, da se je zaradi rezultatov pomiril glede določenih bolezni.

Podatki osnova za knjigo

Ker je o svoji družini želel napisati knjigo, se je za genetsko analizo odločil tudi Matija Tuma: "Ker sem hotel biti popolnoma prepričan, sem analizo delal dvakrat – v Evropi in ZDA. Bil sem navdušen, saj sta bili analizi identični."

Usmerite otroka

Analiza je lahko tudi v pomoč staršem pri vzgoji otroka. Z njo se lahko na primer ugotovi, kako prenaša laktozo, zaznava vonjave, je občutljiv na bolečino in podobno. V genskem zapisu je že tudi zasnova mišic, kar lahko na primer pomaga pri odločitvi, v kateri šport usmeriti otroka. "Sprinterju genski zapis določa popolnoma drugačno delovanje mišic kot tekaču na dolge proge," pojasnjuje Matjaž Petrovič iz Geneplaneta.

Postopek odvzema vzorca je preprost

Štirje koraki. Odvzem vzorca DNK je preprost in neboleč. Na spletnih straneh ponudnikov, prek elektronske pošte ali po telefonu naročite set za odvzem sline. Ta lahko vsebuje palčko, s katero večkrat podrgnete po notranji strani lica, ali pa morate slino pljuniti v zbiralnik. Odvzet vzorec pošljete nazaj. V nekaj dneh po elektronski ali navadni pošti prejmete rezultate.

Ponudniki:

  • DNK-analiza. Analiza. Poleg osebne analize za moške in ženske ter otroške genetske analize izvajajo menedžersko analizo in analizo za reakcijo na zdravila. Kot novost imajo v svoji ponudbi tudi športno analizo, analizo za zobno preventivo, prehrano in ugotavljanje očetovstva.
  • Geneplanet. Sklopi. DNK-analize so pri Geneplanetu razdelili v štiri sklope: bolezni, zdravila, predniki ter lastnosti in talenti. Bili so prvi na tem področju v Sloveniji, z leti pa so po besedah Matjaža Petroviča zrasli v podjetje z največjim raziskovalno-razvojnim oddelkom na področju DNK-analiz.
  • Inštitut za DNK-analize. DNK-analize. Na inštitutu jih opravljajo za moške in ženske ter otroke, opravljajo pa tudi menedžersko analizo in analizo senior. V svetovnem merilu delujejo 15, v Sloveniji tri leta. Njihova prednost je velika mednarodna baza podatkov, s katerimi lahko ugotavljajo tudi širše sorodstvene vezi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.