Magazin > Lepota & telo
2112 ogledov

Do nove dojke s kalupom

Levo fotografija bolnice z rakom dojke pred operacijo, desno po operaciji. Za no Žurnal24 main
Dojka je enaka sosednji; redi se in hujša sočasno z bolnico.

"Steriliziran kalup je kirurgu v izjemno pomoč pri ustreznem oblikovanju nove dojke. Omogoča boljše načrtovanje in natančnejše oblikovanje nove dojke ter manj dodatnih korekcij, takšna operacija pa je tudi hitrejša in zato cenejša," pravi Uroš Ahčan, predstojnik kliničnega oddelka za plastično kirurgijo in opekline.

V ljubljanskem kliničnem centru so prvi na svetu rekonstruirali dojko ob pomoči laserskih meritev in tridimenzionalnega kalupa. Izvedba je plod sodelovanja s fakulteto za strojništvo, na kateri so razvili sistem, ki omogoča natančno merjenje tridimenzionalnih objektov in izdelavo njihovih replik.

Podobna sosednji dojki
Po Ahčanovi oceni je to velik in koristen dosežek, saj število bolnic z rakom dojke tudi v Sloveniji narašča. Po podatkih statističnega urada je v Sloveniji rak dojke pri ženskah na prvem mestu med rakavimi obolenji, leta 2006 je predstavljal 21,2 odstotka vseh rakov pri ženskah. Za njim zboli vsako leto v povprečju 3,3 odstotka več žensk.

Pri operaciji tkivo dojke, ki je žlezno in maščobno, nadomestijo z maščobnim, ki ga odvzamejo s trebuha. "Funkcija te dojke zato ni enaka, dojenje ni možno," pojasnjuje Ahčan. Pravi, da je takšna dojka na otip in po obliki podobna sosednji dojki, sočasno z bolnico pa se tudi redi in hujša, medtem ko je pri vsadku vseskozi enaka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.