Magazin > Lepota & telo
290 ogledov

Do seksi postave s pravim perilom

perilo
1/5
Intimissimi
Perilo, ki oblikuje telo, zagotavlja brezhiben videz, prikrije maščobne blazinice in celulit, a se ob tem zastavljajo vprašanja, kako vpliva na pretok krvi in limfe ter na kožo.

Perilo za oblikovanje telesa je iz leta v leto večji prodajni hit. Nasledniki steznika, ki oblikujejo tudi zadnjico in stegna, so napredovali tudi pri sestavi materialov; ti so udobnejši in prijetnejši za nošenje. Jesenske kolekcije proizvajalcev spodnjega perila ponujajo vrsto novih kosov.

Zastoj pretoka krvi

Močen stisk določenega dela telesa lahko povzroča zastoj krvi pod in nad tem predelom. Primer so dokolenke, ki stisnejo nogo pod kolenom in tako povzročajo zastoj pretoka v njem. Opazimo ga kot oteklino, v tem delu pa lahko izstopijo tudi podkožne vene,” pravi zdravnica splošne medicine Nena Kopčavar Guček.

Podoben je učinek, če nosite perilo, ki stisne zadnjico in zgornji del stegen. Pri dolgotrajni nošnji lahko opazite vtisnjen rob in oteklino pod spodnjim robom perila,” dodaja.

Težave z dihanjem redke

V tujini se je trend nošenja perila za oblikovanje telesa prijel tudi med najstnicami. Ker tako perilo močno stisne določen del telesa, so zdravniki zaskrbljeni. “Perilo, ki močno stisne trup, lahko povzroči nevšečnosti tudi s prekrvavitvijo v tem delu. Ovirano dihanje je manj pogosto; časi klasičnih steznikov in nezavesti so vendarle minili,” pravi Kopčavar Gučkova.

Ne takoj po porodu

Kot še dodaja zdravnica, pa nošenje perila za oblikovanje telesa načeloma ni škodljivo, sploh če ga nosite krajši čas. Perilo za oblikovanje postave ni primerno za nosečnice in mamice takoj po porodu.

Prava velikost

Pri nakupu morate ne glede na želje po idealnih merah perilo pomeriti in si izbrati pravo velikost. Tistim z občutljivo kožo lahko tako perilo povzroča težave, posebno če ga brez prestanka nosite dlje.

Reakcije na koži

Koža pod perilom je med nošnjo slabše prezračena, vroča in vlažna, zato se lahko pojavi srbenje pa tudi lisast rdečkast izpuščaj. Ta se lahko zaplete tudi z glivično okužbo. Strokovno take izpuščaje imenujemo intertriginozni dermatitis, pogovorno pa kar vročinski izpuščaj,” pravi zdravnica splošne medicine Nena Kopčavar Guček.

Silikon na robovih

Na robovih perila je zaradi boljšega oprijema perila na kožo običajno nanesen silikon.
Pri občutljivih se lahko pri nošnji takega perila v stiku s silikonom pojavi urtikarija – koprivnica: koža je otekla, srbi in lahko tudi boli. Izpuščaj izgine sam od sebe po približno 24 urah.

Stisnejo in oblikujejo

Perilo za oblikovanje telesa ponujajo tudi številni drugi proizvajalci perila: Skinny, Benetton, O Lingerie, Schiesser, H&M, New Yorker ... Poleg hlačk, steznikov, podloženih modrčkov in kombinež ponujajo legice, ki oblikujejo stegna in meča ter so narejene iz materialov, ki optično zožijo in polepšajo obliko nog. Nekatere legice stisnejo tudi trebuh. Gre torej za učinkovit dnevni kos oblačila, ki ima tudi vlogo oblikovanja telesa. Pri nakupu legic bodite pazljive pri izbiri številke. Nikakor ne kupujte premajhnih. V ponudbi pa je tudi precej modrčkov s pomanjševalnim učinkom. Kot pravijo proizvajalci, so oblikovani tako, da lahko navidezno zmanjšajo prsi za velikost ene košarice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.