Magazin > Lepota & telo
2254 ogledov

Do zmanjšanja prsi tudi z napotnico

Zivljenje, operacija 17.04.2014 Shutterstoock Zivljenje, operacija 17.04.2014 Shutterstoock
S posegom zmanjšajo velikost in preoblikujejo velike prsi. V nekaterih primerih ga krije zdravstveno zavarovanje.

"Za zmanjšanje prsi se odločajo dekleta in žene s prevelikimi in pretežkimi prsmi, ki jih ovirajo pri vsakodnevnih opravilih in športnih dejavnostih ter jim v kasnejših letih nemalokrat povzročajo spremembe in posledično težave na hrbtenici," pravi specialistka estetske kirurgije Barbara Čokl.

Ne samo ženske

Specialist otorinolaringolog in estetski kirurg Boris Onišak pa razlaga, da težava ni omejena na ženski spol, saj se lahko tudi moškim zaradi različnih vzrokov prsi povečajo. Takrat govorimo o ginekomastiji, pripadniki močnejšega spola pa se tedaj pogosto odločijo za korekcijo prsi.

Za moške samoplačniška

Tovrstna korekcija za moške je pri nas samoplačniška, saj jo uvrščajo med estetske operacije. Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pojasnjujejo, da ginekomastija ne spada v pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Pri ženskih pacientkah pa mora biti za to, da bi stroške operacije lahko šteli v breme obveznega zdravstvenega 
zavarovanja, zadoščeno nekaterim pogojem.


Lepe in skladne

"S posegom zmanjšamo prsi na želeno velikost ter jih lepše in skladneje oblikujemo. Odstranimo pa tudi odvečno kožo in/ali maščobno tkivo. Sočasno lahko zmanjšamo raztegnjen kolobar in tako dodatno pripomoremo k bolj estetskemu videzu dojk. Njihovo zmanjšanje je operacija, katere posledica je lahko slabša zmožnost oziroma nezmožnost dojenja. Glede na tehniko operacije lahko sicer predvidimo večjo ali manjšo verjetnost, da bo dojenje vseeno še mogoče, vendar tega z gotovostjo ne moremo zatrditi," pojasnjuje Onišak. Čoklova pa pravi, da dekletom, ki še niso rodila, predlaga tehten premislek in odlog operacije do časa, ko si bodo ustvarila družino in prenehala dojiti. Pogoj za poseg je primerno zdravstveno stanje. Najnižja starostna meja pa je polnoletnost.

Poseg se lahko opravi prek napotnice (oziroma ZZZS), če:

1. Pacientka predloži izvid dermatologa, ki opisuje, da so v gubah pod dojkama vnetja, ki so posledica velikih in povešenih dojk, in so potrebna zdravljenja.

2. Pacientka predloži izvid ortopeda, ki potrdi, da ima zaradi velikih prsi težave v obliki bolečin v hrbtenici ali da je ta zaradi stalnega bremena degenerativno okvarjena.

3. Kirurg ob pregledu oceni, da bo treba pri zmanjšanju odstraniti vsaj 1.000 gramov tkiva na vsako dojko ter da bo operacija pacientki rešila velik zdravstveni problem in olajšala vsakodnevne dejavnosti.

4. Pomanjšave, ki so v manjšem obsegu, ocenjujemo kot estetske in se zato lahko izvajajo samo kot samoplačniške.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.