Magazin > Lepota & telo
55 ogledov

Dober razlog, da nehate kaditi

kajenje cigaretni dim Shutterstock
Kadilke imajo kar 60 odstotkov več možnosti, da zbolijo za eno od oblik raka dojke v primerjavi z ženskami, ki nikoli niso kadile.

Kajenje znatno povečuje možnosti za razvoj raka dojk, je pokazala raziskava, ki so jo naredili znanstveniki iz ameriškega centra za raziskave raka Fred Hutchinson v Seattlu in v kateri je sodelovalo okoli 2.000 žensk.

Pri strastnih kadilkah, ki deset let kadijo po en zavojček cigaret ali več na dan, je bila možnost za razvoj najpogostejšega raka dojk kar 60 odstotkov višja, kot pri ženskah, ki nikoli niso kadile. Več možnosti za razvoj raka dojk imajo tudi mlade kadilke – pri njih se je možnost za razvoj raka v primerjavi z vrstnicami, ki ne kadijo, povečala za 30 odstotkov.

Kajenje naj bi povečalo možnosti za razvoj manj nevarne oblike raka, ki se lahko pozdravi s hormonskim zdravljenjem, povezave med kajenjem in razvojem agresivnega raka dojk pa raziskava ni potrdila, piše avstralski Business Insider.

"Pri kajenju se sproščajo številni toksini, ki hitro pridejo v krvni obtok in jih pri mladih ženskah povezujemo z razvojem raka. To povečuje možnosti za razvoj raka, a ne vpliva na njegov nadaljnji razvoj v agresivnejšo obliko," razlaga vodja raziskave Christopher Li. Raziskovalci so v poročilu še zapisali, da je mogoče, da cigarete vsebujejo snov, ki v telesu deluje podobno kot estrogen in ki spodbuja razvoj raka.

Predhodne raziskave so pokazale, da za rakom dojk zboli vsaka osma ženska, na njegov razvoj pa vplivajo tudi nezdrav način življenja, debelost in alkohol.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.