Magazin > Lepota & telo
26 ogledov

Dober razlog, da začnete telovaditi

telovadba rekreacija fitnes Shutterstock
Še vedno prestavljate dan, ko boste zares začeli telovaditi? Morda potrebujete le še en dober razlog.

Če želite hkrati upočasniti staranje, toliko bolje. Najnovejša raziskava, v kateri so znanstveniki z Univerze McMaster v Ontariu proučevali, kako telesna dejavnost vpliva na staranje kože, je telovadbi pripisala dodaten plus. Znanstveniki pravijo, da je koža tistih, ki so že od mladosti redno telesno dejavni, v starosti veliko mladostnejša od kože vrstnikov, ki niso telesno dejavni.

Zaradi telovadbe mladostnejše tudi miši

Raziskava je potekala v treh fazah. V prvi so se znanstveniki osredotočili na miši, ki so jih razdelili v dve skupini, eni od njih so v kletkah ponudili vrtljiva kolesa za tekanje. Nekaj časa pozneje so pri miših, ki v kletkah niso imela takega kolesa, začeli opažati spremembe na krznu, ki je postalo tanjše, redkejše, dlake so hitreje odpadale.

V drugi fazi so k sodelovanju povabili 29 moških in žensk, starih od 20 do 84 let. Polovica sodelujočih je s pomočjo organizirane vadbe in trenerja telovadila vsaj tri ure na teden, druga polovica je sledila dosedanjemu življenjskemu slogu brez telesne dejavnosti.

Vprašanja, ali telesna dejavnost res lahko vpliva na stanje kože, so se znanstveniki lotili z analizo. Vzorec kože so v ta namen pred poskusom in po njem sodelujočim vzeli na zadnjici, kjer je koža najmanj podvržena poškodbam, ki jih povzroča sonce. Ugotovili so, da se je koža tistih, ki so začeli redno telovaditi, pomladila, kar so pokazale analize notranjega in zunanjega dela tkiva.

Pa je do sprememb res prišlo le zaradi telovadbe?

K tretji fazi raziskave so zato znanstveniki povabili le prostovoljce, starejše od 64 let, z že vidnimi učinki staranja kože. Ti so se po začetni analizi kože začeli udeleževati rekreacijskega programa, ki se je začel s preprostim programom vadbe za vzdržljivost, nato so se dvakrat na teden tri mesece redno tekli ali kolesarili.

"Rezultatov ne želimo povzdigovati v nebo, a so res neverjetni," pravi vodja raziskave Mark Tarnopolsky in dodaja, da so bila tkiva, ki so jih po končanem poskusu mikroskopsko analizirali, videti, kot bi jih vzeli ljudem, starim od 20 do 40 let. "Vse, kar so sodelujoči spremenili, je bila telesna dejavnost," poudarja.

Na staranje kože sicer poleg dedne zasnove v veliki meri vplivajo način prehranjevanja, kajenje in poškodbe kože zaradi sonca. Da bi poškodbe kože (lise, gube, pege), nastale zaradi nezdravega načina življenja, izboljšala ali pozdravila telovadba, raziskava ni pokazala, vsekakor pa je telovadba dober način, kako kožo dlje ohraniti mladostnejšo, pravijo znanstveniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.