Magazin > Lepota & telo
39 ogledov

Dokazano: moški so šibkejši spol

Moški so priznali, da uporabljajo več pripomočkov za nego kože, kot so jih pred Žurnal24 main
Čeprav so ženske stoletja veljale za šibkejši spol, je nedavna raziskava pokazala, da je prav nasprotno. Ženske imajo močnejši imunski sistem od moških, za kar se lahko zahvalijo dodatnemu X-kromosomu.

Sodeč po nedavni raziskavi, ki jo je naredila revija BioEssays, je imunski sistem ženske boljši od moškega, saj se zna njihovo telo bolje braniti pred infekcijami, rakom in drugimi boleznimi.

Ženske so v prednosti

Vzrok za to tiči v kromosomu X, saj imajo ženske dva, moški pa le enega. Aktivni gen Xist, ki se nahaja na kromosomu X, je odgovoren za proizvodnjo majhnih nekodirajočih RNK-molekul, ki prekrijejo ves kromosom X in ga na ta način deaktivirajo, s tem pa onemogočijo tudi gene imunskega sistema. Ker imajo moški le en X-kromosom, pomeni, da so ženske v prednosti, saj jim ostane še en, s katerim se lahko branijo.

"Statistika kaže, da ženske živijo dlje kot moški in se lažje borijo proti sepsi ter različnim infekcijam. Menimo, da je za to kriv X-kromosom, ki v človeku vsebuje 10 odstotkov vseh mikro RNK, ti pa imajo pomemben vpliv na imunski sistem in razvoj raka," je pojasnil vodja raziskave Claude Libert z belgijske univerze Ghent.

Dodali so še, da se je imunski sistem žensk bolje razvil zato, ker znajo ženske bolje poskrbeti za obstoj vrste. Dober imunski sistem je namreč ključen med nosečnostjo in dojenjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.