Magazin > Lepota & telo
44 ogledov

Dora le za nekatere

mamografija Shutterstock
Od 29. septembra bo ena od dveh mobilnih enot za zgodnje odkrivanje raka na Vrhniki.

Program Dora, ki omogoča vsem ženskam med 50. in 69. letom starosti z vnaprejšnjim vabljenjem pregled z mamografijo, se po besedah Mojce Senčar, predsednice slovenske Europe Donne, sicer širi, a premalo. “To nikakor ne more biti privilegij le določenega dela žensk v Sloveniji. Zaradi tega smo zelo žalostni, in poskušamo narediti vse, da bi se program razširil tudi na Štajersko, Gorenjsko, Primorsko in Dolenjsko ter v Prekmurje. Za zdaj je pokrita samo osrednja Slovenija.

Ni dogovora, ni denarja

Odkrivanje raka na dojki bo še posebno aktualna tema oktobra, ki je svetovni mesec boja proti raku dojk. Morda bo vplival tudi na program Dora, saj, kot pravi Senčarjeva, “manjkata pametna politična odločitev in dogovor med politiko in strokovnjaki.” Senčarjeva se zaveda, da je vpleteno tudi vprašanje denarja, a pravi, da je nujno, da se kljub težavam program širi po strogih strokovnih 
kriterijih.

Dobrodelnost

Tradicionalni tek Evrope Donne, ki bo to soboto v ljubljanskem parku Tivoli, po navadi denar namenja posodabljanju medicinske opreme in ženskam, ki so zaradi bolezni v težkem socialnem položaju. Letos so se odločili, da bodo denar namenili socialno ogroženim otrokom, ki zaradi pomanjkanja ne jedo in ne živijo zdravo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.