Magazin > Lepota & telo
28 ogledov

Eko, bio, integrirano, domače

V poplavi različnih in včasih zavajajočih oznak je včasih težko izbrati izdelke, Žurnal24 main
Prehrana. Oznake domače, naravno in integrirano še ne pomenijo, da je živilo ekološko pridelano. Zato pozor pri nakupih!

Oznake na živilih lahko neozaveščenega kupca zavedejo, saj nekatere vzbujajo vtis, da gre za ekološko pridelano živilo, čeprav v resnici ni tako. Nadzor ekoloških kmetijskih pridelkov in živil opravljata Kmetijska inšpekcija in Inšpekcija za kakovost živil. V prvih osmih mesecih letos je bilo opravljenih 90 pregledov ekoloških kmetijskih pridelkov in živil, ugotovljenih pa je bilo 32 kršitev. Kazni za kršitelje so visoke; za neustrezno označevanje izdelkov in zavajanje potrošnika znašajo do 6.200 evrov.

Ekološko, biološko in organsko
Te tri oznake imajo enak pomen; označujejo živilo, ki je pridelano naravno in ustreza natančno določenim standardom. Ekološko pridelano živilo je tisto, ki je pridelano pod nadzorom in brez sintetičnih sredstev za varovanje rastlin, in to brez gensko spremenjenih organizmov, umetnih gnojil in sintetičnih dodatkov v krmilih živali. Temelj ekološkega kmetovanja je pridelava živil, ki ohranja naravno ravnovesje.

Integrirano ni ekološko
Pri tej oznaki je treba biti pazljiv, saj ne pomeni nič več kot to, da je bilo živilo pridelano deloma ekološko. Uporaba umetnih gnojil in škropiv je pri tej vrsti pridelave dovoljena, čeprav je omejena na najnujnejšo količino.

Domače in naravno
Pogosta napaka potrošnikov je, da tudi za živila, na katerih piše, da so domača ali naravna, mislijo, da so torej pridelana brez kemičnih sredstev in so enakovredna živilom z ekološkimi oznakami (ekološko, biološko, organsko). Nič ni dlje od resnice, saj ta živila niso pod nadzorom in nimajo certifikata. Res so morda zrasla na domačem vrtu, a z uporabo kemičnih sredstev in ob prometni cesti!

Uradne oznake

 
 

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano lahko slovenskemu živilu podeli zeleni ekološki znak. Ta pove, da je živilo pridelano z naravnimi metodami na ekološki kmetiji. Tako kmetija kot proizvajalec sta pod nadzorom države in imata certifikat o ekološki pridelavi živil.

 
 


Okrogli Biodarjev znak je kolektivna blagovna znamka za ekološka živila Zveze združenj ekoloških kmetov Slovenije. Pogoji za način kmetovanja in predelavo živil za pridobitev in uporabo tega znaka so še strožji od državnih predpisov.



 
 

Oznako ekološko kmetijstvo podeljuje Evropska unija vsem živilom, ki ustrezajo njenim predpisom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.