Magazin > Lepota & telo
28 ogledov

Eksotika zahteva zaščito

Če je odmerkov več, so potrebna tudi do leto pred potovanjem. (Foto: Shutterstoc Žurnal24 main
Če odhajate v eksočne kraje, se pripravite na dodatna zdravstvena tveganja. Zavarujte se s cepljenjem.

Za vse potnike, ki potujejo na endemična območja, kamor spadajo Afrika ter Srednja in Južna Amerika, je obvezno cepljenje proti rumeni mrzlici. Zavarovani boste deset let, za odmerek cepiva pa boste odšteli 35 evrov.

Dolgotrajna zaščita

Tveganje za okužbo s hepatitisom A obstaja pri vseh potnikih, ki bolezni še niso preboleli in potujejo na območja z nizkim higienskim standardom. Cepi se z dvema odmerkoma cepiva v razmiku 6–12 mesecev, kar vas zavaruje za vsaj 20 let. Cena odmerka za odrasle znaša 57,3, za otroke pa 43,6 evra. Grožnja za potnike je tudi hepatitis B, ki se prenaša z okuženimi telesnimi tekočinami, s spolnimi stiki, vbodi ... Obstaja možnost cepljenja s kombiniranim cepivom za hepatitis A in hepatitis B; potrebni so trije odmerki, eden pa stane 53,4 evra. Samo za hepatitis B je cena cepiva 30 evrov.

Nad malarijo z zdravili
Malarija je najpogostejša tropska bolezen. Okužbo prenašajo komarji s piki, predvsem na endemičnih območjih. Proti malariji se ni mogoče cepiti, lahko pa se zavarujete z zdravili. Za škatlico z osmimi tabletami boste odšteli 34 evrov, za škatlico z dvanajstimi pa od 27 do 54 evrov. O tem, kateri odmerek je za vas boljši, se posvetujte z zdravnikom.

Proti tifusu za 31,1 evra
Nevarnost okužbe s tifusom je največja v deželah s slabimi higienskimi razmerami (Srednja in Južna Amerika, Afrika, Azija, Kitajska ...). Obstajata dve vrsti cepiva: oralno v obliki kapsul ter polisaharidno v obliki injekcije. Odmerek cepiva, ki stane 31,1 evra, vas bo zavaroval za tri leta. Potreben je en odmerek cepiva vsaj 14 dni pred potovanjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.