Magazin > Lepota & telo
2 ogledov

En džojnt, pa vse narobe

Duševnost je občutljiva. Žurnal24 main
Kanabis povzroča duševne bolezni, celo enkratni uporabniki kažejo simptome vedenja, ki so povezani s shizofrenijo.

Raziskovalci z londonskega Inštituta za psihiatrijo (King's College) so poskušali ugotoviti, kako določena količina skunk kanabisa vpliva na duševne funkcije in razpoloženje. V poskusu je sodelovalo 22 zdravih moških v poznih dvajsetih, večini so vbrizgali THC, glavno sestavino skunk kanabisa, ter nato opazovali njihovo vedenje, morali pa so izpolniti tudi test in odgovarjati na vprašanja. Nekaterim so zaradi verodostojnosti poskusa vbrizgali lažno injekcijo.

''Ugotovitve potrjujejo, da THC lahko povzroči začasno akutno psihotično reakcijo pri sicer duševno zdravih posameznikih,'' je povedal vodja raziskave Paul Morrison. To se je med pogovorom kazalo v namigovanju, stavkih z dvoumnim pomenom, mnogi pa so slišali odmeve lastnih misli, kar so vse simptomi, povezani s shizofrenijo. Poleg tega so se pokazale luknje v delovnem spominu in avtobiografskem spominu ter prizadetost kognitivnih sposobnosti.

Skunk veliko bolj nevaren
Že prej je veljalo, da lahko kanabis povzroči duševne težave pri tistih, ki že trpijo za katero od duševnih bolezni, in pri rednih uporabnikih. ''Raziskava je pokazatelj, da lahko vsakdo, ki je zdrav, zabrede v duševne težave zaradi kajenja kanabisa. Ni treba, da že ima duševno bolezen,'' se je na raziskavo odzvala Mary Brett, podpredsednica organizacije Evropa proti drogam. Morrison pa opozarja, da izsledki sicer ponujajo dodaten dokaz, da lahko skunk kanabis povzroči psihotične učinke pri nekaterih ljudeh, vendar pa je preuranjeno govoriti, da gre za neposredno povezavo med psihozami in THC. Raziskava, objavljena leta 2008, pa je pokazala, da so tisti, ki kadijo skunk, 18-krat bolj izpostavljeni tveganju za razvoj psihoz kakor tisti, ki kadijo bolj blage oblike kanabisa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.