Magazin > Lepota & telo
41 ogledov

Ena pločevinka je lahko že preveč

pločevinka, pločevinki, piksna Shutterstock
Energijske pijače. Če bi jih uporabljali občasno in v skladu z opozorili, ne bi bilo težav. Toda to počnejo le redki.

Poživila. Pestra ponudba živopisanih energijskih pijač uspešno nagovarja predvsem (pre)mlade uporabnike, saj – sodeč po več različnih raziskavah, opravljenih na slovenskih šolah – po njih vsaj občasno posega vse več šolarjev in dijakov. Gre za uživanje snovi, ki so hitro lahko nevarne že odraslemu človeku, za otroke in mladostnike pa so še nevarnejše, predvsem zato, ker se ne zavedajo njihovega učinka na telo in možnih škodljivih posledic.

Nikoli skupaj z alkoholom

Mešanje energijskih napitkov z alkoholom je izjemno nevarno, saj kofein prikrije učinke alkohola in tako hitro pride do zastrupitve, opozarjajo na združenju DrogArt. Če že morate, jih mešajte s sokovi.

Pazite na količine

Napitki imajo različne vsebnosti kofeina, ki je ob predoziranju glavni krivec za težave. Preverite, koliko ga vsebuje ena pločevinka, in pazite, da ne prekoračite 300 miligramov na dan. Ne pozabite, da kofein vsebuje tudi veliko gaziranih pijač.

Veste, kaj pijete?

Kofein - Več kot 300 mg kofeina na dan lahko povzroči nemir, nervozo, nespečnost, gastrointestinalne motnje, mišične krče, zmedenost in motnje srčnega ritma. Tisoč mg povzroči resno večsistemsko zastrupitev.

Taurin - Njegovi učinki na telo še niso dobro raziskani, predvsem v kombinaciji z alkoholom pa lahko povzroči zastrupitev.

Glukuronolakton - Njegov razgradni produkt spodbuja izločanje inzulina, kar bi v večjih količinah lahko imelo škodljive učinke. (vir: IVZ)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.