Magazin > Lepota & telo
92 ogledov

Eterična olja: pozitivni učinki ali nov marketinški nateg?

eterična olja Žurnal24 main
Pozitivne moči eteričnih olj ne gre podcenjevati, kljub temu pa nekatera podjetja z oglaševanjem tovrstnih produktov morda zavajajo potencialne kupce.

"Mešanica za podporo imunskemu sistemu v času bolezni in po njej, uničuje bakterije, mikrobe, viruse, plesen. Spodbuja krvni obtok, poživlja, razkužuje in očiščuje tudi našo notranjost," piše eno izmed podjetij, ki trži visoko kakovostna eterična olja. Pa ti podatki res držijo, imajo eterična olja moč, s katero uničijo bakterije, mikrobe in viruse, ki jih še razkužila ne?

"Dejstvo je, da je vsak organizem poseben in vsak odreagira drugače. Obstajajo znanstveni rezultati, kako eterična olja uničijo bakterije, viruse, insekte, kako spremenijo delovanje krvnih celic, razpoloženje in še in še … Če logično sklepamo, se tudi rastlina (ki je sestavni del eteričnih olj v manjši koncentraciji) sama brani pred vsemi boleznimi in škodljivci, moramo pa se zavedati, da 100-odstotna ne more biti nobena stvar oz. je pri nekomu lahko, pri drugemu ne, zaradi drugih dejavnikov (npr. oslabljen imunski sistem itd). Iz svojih lastnih izkušenj lahko povem, da sem se že trikrat ognila antibiotika, tako da so olja zame veliko bogastvo narave," pravi Marjana M., promotorka eteričnih olj znanega proizvajalca.

Ali eterična olja res lahko uničijo bakterije in viruse, pa smo vprašali tudi dr. Martina Fetticha: "Do neke mere določena eterična olja delujejo in se lahko uporabljajo kot sredstvo dezinfekcije, pa vendarle, v kolikor bi bila njihova učinkovitost dovolj visoka, verjamem, da bi bolnišnice in operacijske sobe lepo dišale po sivki oz. jesenskih jabolkih." 

Eterična olja so torej lahko podpora našemu zdravju, ne morajo pa se boriti proti vsem virusom in bakterijam.

 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.