Magazin > Lepota & telo
23 ogledov

Euro 2008 lahko tudi smrtno nevaren

Ga tudi vi nestrpno pričakujete? Žurnal24 main
Zdravniki med Eurom 2008 pričakujejo več klicev za prvo pomoč, zaustavitev srca, pretepov žen, udarcev, vožnje v vinjenem stanju, depresije, samopoškodb in celo samomorov.
"Pomembnejša kot je tekma, večje je tveganje," pravi Ute Wilbert-Lampen, raziskovalka na münchenski univerzitetni kliniki. Med prvenstvom leta 2006 je njena skupina odkrila, da so se zaustavitve srca in palpitacija med münchensko moško populacijo več kot potrojile, med žensko pa podvojile.

Zdravila proti stresu
Pri najbolj napetih tekmah zdravniki ljudem svetujejo zdravila proti stresu, aspirine in statine ali pa celo vedenjsko terapijo, preden začnejo gledati televizijo. Hervé Douard z univerze v Bordeauxu pa je povedal: "Poleg tega po preživelem srčnem napadu odsvetujemo gledanje pomembnih tekem, enako velja za bolnike z visokim tveganjem srčnega napada."

Ukinitev enajstmetrovk?
Raziskovalci z univerze v Birminghamu opozarjajo na resnost, ki jo imajo enajstmetrovke. Britanski raziskovalci bi jih najraje ukinili, saj se je leta 1998 med svetovnim prvenstvom na dan tekme, ko je Anglija izgubila proti Argentini, število srčnih napadov dvignilo za 25 odstotkov.
 

Preberite še:

Cigaretam bodo odvzeli osebnost

Proti sladkorni z olivami

Lansirano dietno vino

Povišano družinsko nasilje
Izjemno nevarno je tudi družinsko nasilje, ki naj bi se po raziskavah v Angliji med prvenstvom leta 2006 v tistih dneh, ko je igrala Anglija, dvignilo za 31 odstotkov. Zanimivo oziroma bolj žalostno pa je, da se nasilje poviša, kadar moštvo zmaga, in ne, kadar izgubi.

Nezdrava prehrana
Vsak velik športni dogodek s seboj prinese tudi prometne nesreče zaradi vinjenosti. Alkohol pa ni edina problematična zaužita snov, saj prehranjevalne navade med prvenstvi čisto zares pristanejo na dnu. Jedilnik gorečih oboževalcev sestavljajo jedi, ki imajo visoko vsebnost škroba, masti, soli in sladkorja.

Neprimerno oglaševanje
V tem smislu so dokaj problematične tudi oglaševalske kampanje, ki se jih izvaja med velikimi športnimi dogodki. Carlsberg, Coca-Cola in McDonald's niso najprimernejši izdelovalci živil za ljudi, ki jih mučijo alkoholizem, debelost, sladkorna bolezen ter bolezni srca in ožilja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.