Magazin > Lepota & telo
21 ogledov

Facebook kriv za anoreksijo

Facebook postal inspiracija za starše, ki ne vedo, kako bi poimenovali svojega o Žurnal24 main
Obtožbam na račun priljubljenega družabnega omrežja ni konec. Strokovnjaki Facebook povezujejo s povečano možnostjo za razvoj prehranskih motenj pri najstnicah.

Profesorje s fakultete za socialno pomoč in zdravstvene znanosti v Haifi v Izraelu je zanimal vpliv medijev na samopodobo in prehranske navade najstnic. V razskavi je sodelovalo okoli 250 deklet, starih od 12 do 18 let. Poleg gledanja televizije, branja revij in brskanja po spletu so raziskovalci več pozornosti posvetili priljubljenemu socialnemu omrežju Facebook.

Suha za fotografijo
Ugotovili so, da med časom, preživetim na Facebooku, in samopodobo najstnic obstaja močna vez. Več časa ko najstnice preživijo na socialnem omrežju, več težav imajo s samopodobo, večja pa je tudi nevarnost za pojav prehranskih motenj. Najstnice naj bi se prav zaradi nenehne izpostavljenosti na spletu in komentiranja spletnih prijateljev pogosteje odločale za nezdravo hujšanje, vse več naj bi jih trpelo tudi zaradi anoreksije in bulimije.

Socialna omrežja vplivajo na videz, navade in vedenje svojih članov, so si enotni avtorji raziskave, ki razlagajo, da so podoben, a ne tako močan trend opazili pri najstnicah, ki pogosteje obiskujejo modne spletne strani in berejo revije.

Vpliv staršev
Da bi motnje prehranjevanja kar se da zmanjšali, raziskovalci pozivajo starše, naj se s svojimi najstnicami pogovarjajo o njihovih dejavnostih na spletu, o njihovi samopodobi, videzu in prehrani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.