Magazin > Lepota & telo
27 ogledov

Faktor 15 ni dovolj

Za ustrezno zaščito pred soncem je treba kremo nanesti temeljito. (Foto: Shutter Žurnal24 main
Zaščita je v resnici manjša, kot kaže številka na plastenki.

Zaščitni faktor 15 bi bil dovolj za ustrezno zaščito kože pred soncem le, če bi ga na kožo nanesli v izdatni količini, je pokazala raziskava, ki so jo izvedli na britanskem inštitutu za zdravje. To pomeni, da bi 200 mililitrov kreme zadostovalo le za šest nanosov, kar upošteva le peščica uporabnikov. Dejanski učinek kreme s faktorjem 15, ki jo nanesete v premajhni količini, je po britanskih raziskavah enak tistemu, ki bi ga ponujala krema s faktorjem 7,6.

200 mililitrov kreme zadostuje le za šest nanosov.

Naučite se pravilne uporabe
Strokovnjaki, ki so izvedli raziskavo, zato opozarjajo, da se bodisi navadite nanašati kremo v debelejšem sloju bodisi ostanite zvesti svoji tehniki in izberite bistveno višji faktor zaščite (vsaj 30, pri občutljivejši koži tudi 50). Le tako boste res zaščiteni pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov.

Malo sonca ne škodi
Ob vsem povedanem pa ne gre pozabiti, da imajo sončni žarki, čeprav lahko ob čezmernem izpostavljanju poškodujejo kožo in povzročijo raka, tudi pozitivne
učinke na telo. Tu gre predvsem za vitamin D, ki ga telo tvori ob izpostavljanju sončni svetlobi, in dobro voljo, za katero je delno zaslužna prav UV-svetloba. Bistvo je v zmernosti, pravijo britanski raziskovalci, saj se nevarnosti skrivajo predvsem v skrajnostih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.