Magazin > Lepota & telo
54 ogledov

Fige izboljšujejo razpoloženje

Okusen sadež poln zdravja. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Fige vsebujejo veliko kalcija, ki je pomemben za kosti, so pa tudi pomemben vir železa, zato jih še posebej priporočajo kot vmesni obrok med nosečnostjo.

Bogate z aminokislinami
Fige vsebujejo vsaj 17 različnih aminokislin, od ostalega sadja se razlikujejo predvsem po precej večji količini kalcija, železa in kalija ter so praktično brez natrija in maščob. Poleg vitaminov vsebujejo posebne encime in vlaknine, ki uravnavajo prebavo, delujejo pomirjevalno in izboljšajo razpoloženje, uporabljajo pa se tudi kot obkladki pri vnetjih in oteklinah.

Nadvse koristne
Odlično zdravilo proti bradavicam in kurjim očesom je mleko fig tik pred dozorenjem, ki je učinkovito tudi pri madežih na koži. Semena fig stimulirajo delovanje črevesja in odpravljajo zaprtje. Sadeži pa se uporabljajo pri številnih težavah pri infekciji pljuč, sečil, vročičnih stanj in za pomiritev gastritisa. Nekje se uporabljajo tudi listi, ki naj bi zniževali potrebo po inzulinu pri bolnikih z diabetesom.  

Znižujejo pritisk

Glede hranilne vrednosti so fige bogate s kalijem – mineralom, ki lahko pomaga zniževati visok krvni pritisk, ter vlakninami, ki pripomorejo k izgubi odvečne teže, izredno bogate so s kalcijem, ki podpira gostoto kosti.

Suhe, vir energije
Skoraj dve tretjini suhih sadežev sestavljajo ogljikovi hidrati, ki so dober vir energije, zato so odlične pri preprečevanju upada storilnosti in pomanjkanju zbranosti. Čeprav vsebujejo veliko sladkorja in kalorij, vsebujejo tudi veliko vlaknin, kalija, kalcija, železa in magnezija. Pest suhih fig deluje kot naravno odvajalo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.