Magazin > Lepota & telo
24 ogledov

Folklorni Christian Lacroix

1/17
Žurnal24 main
Francoski oblikovalec Christian Lacroix navdih za oblikovanje najde v svobodnem ciganu. Njegove obleke so živahne, barvite in razkošne.

Leta 1951 v Franciji rojeni oblikovalec je v mladih letih risal skice kostumov, ljubezen do teatralnosti pa se čuti v vseh njegovih kreacijah. Živahne barve, pentlje, korzeti in pisane krinoline, čipke, perje in rese so elementi njegovega ustvarjanja. "Vedno sem omahoval med čistimi, jasnimi strukturami in ekstazo ornamentov," pravi Lacroix, ki je rokoko vrnil v modo.

Po študiju v Parizu je oblikoval za Hermes, Guya Paulina in Jeana Patouja, leta 1987 je pod okriljem družbe LVMH odprl svojo modno hišo. Navdih za kolekcije je iskal v modni zgodovini, folklori in Mediteranu, kritiki pa so dejali, da očitno ne razume potreb delovnih žensk. Leta 1989 je lansiral kolekcijo nakita, torbic, šalov, očal in kravat.

Pižama za potnike v prvem razredu
Med leti 2002 in 2005 je bil kreativni direktor pri Pucciju. Lani se je njegova hiša znašla v veliki krizi, odpuščenih je bilo vseh 12 delavcev, modno revijo pa je Lacroix financiral sam. Manekenkam je plačal zgolj 50 evrov. Oblačil je mnogo hollywoodskih zvezd, Christini Aguileri je oblikoval poročno obleko in skrbel za stilsko podobo igralke Edine Monsoon iz serije Naravnost fantastično. Leta 2004 je oblikoval uniforme za osebje družbe Air France, potniki v prvem razredu njihovih letal pa so dobili pižame z njegovim podpisom.

"Moja moda je prej način življenja s svojimi koreninami in iskanje svojega bistva kot pa imeti na svojem hrbtu logotip znamke," pravi Christian Lacroix, ki med oblikovanjem misli na cigana, ki je dovolj svoboden, da se lahko izrazi na svoj način.

Njegove kreacije iz časa pred gospodarsko krizo, zaradi katere je bil Lacroix prisiljen na delo v skromnejših razmerah, si oglejte v galeriji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.