Magazin > Lepota & telo
355 ogledov

Folno kislino morajo jesti tudi moški

zivljenje 14.11.13. oce, depresija, foto: shutterstock Shutterstock
Kako pomembno je, kaj jedo bodoči očetje, je potrdila še ena raziskava, ki poudarja, da se morajo tako moški kot ženske pred spočetjem prehranjevati in živeti zdravo.

V okviru raziskave so znanstveniki na kanadski univerzi McGill preučili, kakšen vpliv ima prehrana z manj vitamina B9 na mišje samce.

Vitamin B9 oziroma folna kislina je med drugim v zeleni listnati zelenjavi, žitih, sadju in mesu. Ženske pogosto jemljejo dodatke, ki vsebujejo folno kislino, pred in med nosečnostjo, da bi zmanjšale tveganje za spontani splav in prirojene napake.

A znanstvena skupina je bila presenečena, ko je ugotovila, da so se pri potomcih mišjih samcev, katerih prehrana je bila skromna z vitaminom B9, pogosteje pojavljale prirojene napake kot pri potomcih samcev, ki so uživali dovolj folne kisline.

"Presenečeni smo nad rezultati, ki so pokazali skoraj 30-odstotno povečanje primerov prirojenih napakah v zarodih, ki so jih spočeli samci, katerih stopnje folne kisline so bile prenizke," je povedal član raziskovalne ekipe Romain Lambrot. "Med drugim smo opazili precej resne skeletne anomalije," je dodal.

Če ugotovitve za glodavce veljajo tudi za ljudi, bi to lahko prineslo novo razumevanje prehranjevanja moških. "Naše raziskave namigujejo na to, da bi morali očetje razmisliti, kaj dajejo v usta, kaj kadijo in kaj popijejo, saj so varuhi prihodnjih generacij," je dejala vodja raziskave Sarah Kimmins. Rezultate raziskave so objavili v znanstveni reviji Nature Communications, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.