Magazin > Lepota & telo
23 ogledov

Geni določajo politično pripadnost

Ste za ali proti? Žurnal24 main
Vprašanje, ki ga znanstveniki še niso razrešili, je, kateri geni pomagajo ustvariti določena politična prepričanja. To spoznanje bo zahtevalo dolgotrajne raziskave DNK ljudi z različnimi političnimi pogledi.

Velik del naše osebnosti, vključno s političnim prepričanjem, je posledica genetskih dejavnikov, je pokazalo več raziskav, ki so jih izvedle različne ameriške univerze.

Trije profesorji politične znanosti so raziskali politične odnose med velikim številom dvojčkov v Ameriki in Avstraliji, in sicer s tako imenovano Wilson-Pattersonovo lestvico. Ta sprašuje po strinjanju oziroma nestrinjanju z 28 besedami ali frazami, kot so smrtna kazen, molitev v šoli, pacifizem in pravice homoseksualcev.

Temeljna prepričanja

Nato so primerjali podobnost odgovorov med enojajčnimi in dvojajčnimi dvojčki. Ugotovili so, da se enojajčni dvojčki strinjajo v večji meri kot dvojajčni. Pri tem geni predstavljajo približno 40 odstotkov razlike med obema skupinama. Po drugi strani pa imajo odgovori, ki so jih ti ljudje dali na besede, kot sta demokrat in republikanec, zelo šibko genetsko podlago. To pomeni, da nam geni pomagajo razumeti temeljna politična prepričanja, torej ali smo liberalni ali konzervativni, ne razložijo pa, kateri stranki smo bolj naklonjeni.

Volilna udeležba

Geni vplivajo tudi na pogostost naše volilne udeležbe. Skupina znanstvenikov je raziskovala politično sodelovanje v Los Angelesu s primerjavo glasovanja med enojajčnimi in dvojajčnimi dvojčki. Prišli so do sklepa, da med registriranimi volilci genetski dejavniki razložijo približno 60 odstotkov razlike med tistimi, ki volijo, in tistimi, ki ne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.