Magazin > Lepota & telo
98 ogledov

Genitalni herpes ima skoraj vsak tretji Slovenec

vroča zgodbica seks strast Shutterstock
Virus, ki se prenaša s spolnimi odnosi, ima skoraj vsak tretji Slovenec. Zdravijo simptome.

S herpesom na spolovilih se pri nas sreča skoraj vsak tretji Slovenec, kaže študija, pri kateri so sodelovali strokovnjaki s področja ginekologije in podjetje Mikona. V Evropi je z genitalnim herpesom okuženih 15 odstotkov ljudi, v Afriki pa vsak drugi.

Okuženih več žensk

Genitalni herpes je bolezen, ki jo povzroča virus herpesa simpleksa. Gre za najpogostejšo spolno prenosljivo bolezen, ki navadno prizadene predel spolovil. Okuženih je več žensk kot moških.

Tabutema

Okužbe z virusom herpesa na genitalnem predelu in anogenitalne bradavice so pri nas še vedno tabutema. Ljudje namreč za obisk zdravnika še vedno potrebujejo preveč poguma in časa, tudi eno leto, ali pa tja sploh ne gredo.

Izbruhne lahko kadarkoli

Virus genitalnega herpesa lahko prenesemo na partnerja, tudi če nimamo simptomov bolezni, saj ga imamo lahko, ne da bi za to vedeli. Po prvotni okužbi virus ostane v telesu za zmeraj, izbruhne pa lahko kadarkoli. Zdraviti je tako mogoče le simptom. Eden od glavnih povzročiteljev izbruha virusa je stres, tako telesni kot duševni.

Novo zdravilo

V Sloveniji je odslej mogoče dobiti nov izdelek, ki pomaga pri tovrstnih okužbah. Gre za naraven izdelek, narejen na podlagi glicirizinske kisline, in ga je mogoče dobiti v prosti prodaji. Pomaga tudi pri herpesu na ustnicah, aftah, anogenitalnih bradavicah, HPV, herpesu zostru (pasovcu) in noricah.

Komentarjev 1
  • cevor 21:13 15.januar 2013.

    Hvala bogu je to čista laž. Večino spolnih okužb povzroča v Sloveniji HSV1, vsak tretji pa je okužen v Ameriki, v Sloveniji pa zanesljivo ne.