Magazin > Lepota & telo
30 ogledov

Gibanje bo odgnalo viruse

otrok jesen gozd narava zrak Shutterstock
Otrokov imunski sistem. Obrambo pred virusi lahko najbolj okrepite z raznoliko zdravo prehrano in v eliko gibanja.

Virusi. Z vstopom v vrtec oziroma šolo in hladnimi dnevi se začenja tudi obdobje nalezljivih prehladnih obolenj. Da bi najmlajše čim bolje obvarovali pred boleznimi, jim lahko pomagate okrepiti imunski sistem.

Naj ne posedajo doma

Smernice za krepitev imunskega sistema pri otrocih se pravzaprav v ničemer ne razlikujejo od tistih za odrasle. "Najpomembnejši dejavnik je zdrav življenjski slog, ki vključuje uravnoteženo prehrano in veliko gibanja," pravi pediatrinja Vlasta Mrhar Matjaž. Predvsem telesne dejavnosti otrokom danes pogosto zelo primanjkuje, zato naj hladnejše vreme ne bo izgovor za posedanje doma. Otroke raje toplo oblecite in se skupaj z njimi odpravite na svež zrak.

Pisan krožnik in dovolj vode

Podrobneje sestavo zdravega jedilnika, ki pripomore k večji odpornosti, pojasnjujejo na inštitutu za varovanje zdravja (IVZ). "Poleg ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob naše telo za dobro delovanje potrebuje vitamine (za imunski sistem predvsem A, C, B12 in E), minerale, nekatere aminokisline ter maščobne kisline. Za delovanje vseh telesnih funkcij pa potrebujemo tudi dovolj tekočine. Že blaga izsušitev lahko pomeni zmanjšanje naše telesne sposobnosti," pojasnjujejo.

Zdravo ne samo jeseni

Seveda pa bo tak življenjski slog učinkovit le, če bo življenjska stalnica. "Zdrav način življenja mora biti trajen in ne samo občasen, ko že začutimo, da nam zdravje peša oziroma ko nas na to opozorijo drugi," poudarjajo na IVZ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.