Magazin > Lepota & telo
14 ogledov

Gotski Yamamoto

Yoshi Yamamoto jesen/zima 2010/2011
1/14
Žurnal24 main
Znan po svojih abstraktnih silhuetah, čevljih z ravnimi podplati in zvestobi do črne barve je Yohji Yamamoto danes eden najvplivnejših oblikovalcev.

Leta 1943 na Japonskem rojeni Yohji Yamamoto je živel le z mamo, njegov oče je umrl v drugi svetovni vojni. Na mamino željo je šel študirat pravo, kasneje pa presedlal na modo, iz katere je diplomiral leta 1969. Čeprav si je mama želela sina pravnika, je bila ona vseeno njegov največji vir navdiha. Že dve leti kasneje je ustvaril svojo znamko in leta 1977 na prvi reviji v Tokiu predstavil svoje delo.

Njegova moda je doživela velik komercialni uspeh, belo naličene manekenke s črnimi oblačili pa so ustvarjale pravi Hirošima-šik videz. Kasneje so njegova ženska in moška oblačila postala statusni simbol urbane mode.

Preveliko
Znan je po oblačilih, ki delujejo prevelika. "Moji najprepoznavnejši kosi so preveliki plašči, prevelike srajce, prevelike jakne … Karkoli, vse, kar je preveliko," pravi Yamamoto.

Kolekcijo za letošnjo jesen in zimo ter utrinek iz Pariza, kjer je predstavil svojo modo za poletje 2011, si oglejte v galeriji.

Kreacije Yohjija Yamamota združujejo premišljeno kombinacijo strogosti z brezčasno romanco. Oblikovalec pravi, da je oblikovanje sicer lahko, težava pa je v iskanju novega načina odkrivanja lepote. Lepoto razume kot naključno stanje. "Ne obstaja lepa roža. Obstaja le trenutek, ko je roža videti popolno," pravi Yamamoto. Ko ustvarja, misli na sestri Sozzani, Madonno, Jodie Foster in lani umrlo plesalko Pino Bausch.

Na zadnjem tednu mode v Parizu je bil Yamamoto zvest svoji gotski črnini, ki jo je popestril z nekaj živimi barvami in psihedeličnimi vzorci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.