Magazin > Lepota & telo
9 ogledov

Gripa se že pojavlja

prehlad Shutterstock
Število prehladnih okužb, bronhiolitisov in drugih virusnih okužb se tako pri odraslih kot pri otrocih povečuje. V zadnjih dveh tednih se je začela pojavljati tudi gripa.

Posamezne primere okužb z virusom influence A so v minulih dveh tednih na inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) zaznali v več slovenskih regijah, med drugim v Osrednjeslovenski regiji, na Gorenjskem, Goriškem, v Brežicah in na Koroškem. Prve primere gripe že zaznavajo tudi v drugih evropskih državah, je za STA povedala Maja Sočan z IVZ. Obolevajo predšolski otroci in šolarji, kar je za začetek sezone gripe povsem običajno.

Na vprašanje, ali za ta letni čas nekoliko toplejše vreme kakorkoli vpliva na širjenje gripe, Sočanova pojasnjuje, da strokovnjaki o tem niso enotni. A je nizka temperatura tisti vremenski dejavnik, ki ga največkrat omenjajo kot pospeševalca intenzivnosti sezone gripe vsaj v zmernem podnebnem pasu.

Trenutno se po podatkih IVZ povečuje število potrjenih okužb z respiratornim sincicijskim virusom (RSV), drugim najpomembnejšim virusom, ki se pojavlja v hladnejšem delu leta. RSV povzroča akutni bronhiolitis oziroma vnetje drobnih dihalnih poti zelo majhnih otrok, je dejala Sočanova.

Cepljenje proti gripi ostaja najučinkovitejši ukrep za zmanjšanje zapletov, ki so možni še posebej pri starejših ljudeh, zelo majhnih otrocih in bolnikih s kronično boleznijo srca, pljučno, presnovno boleznijo ali motnjo imunosti, je izpostavila Sočanova. Dodala je, da je žal Slovenija ena izmed držav Evropske unije, kjer se cepi najmanjši odstotek prebivalstva, manj se jih cepi samo še v dveh državah Evropske unije.

Higiena, higiena in še enkrat higiena

Sočanova je poudarila, da cepivo proti gripi zaščiti le pred okužbo z virusom influence, ne pa tudi pred drugimi virusi. Najboljši zaščitni ukrep pred širjenjem okužb na sploh je higiena. "Pozimi poleg gripe krožijo številni drugi povzročitelji akutnih okužb dihal, ki se prenašajo s kužnimi kapljicami ob kašljanju, kihanju, glasnem govorjenju in prek onesnaženih površin. Zato ni odveč ponovno poudariti, da je higiena rok izjemnega pomena, saj si prek rok, s katerimi smo se dotikali kljuk, vrat, držal v avtobusu, površin v trgovinah in tako dalje, zanesemo viruse na sluznice ust, nosa in oči," je razložila Sočanova.

"Če kašljamo in smo nahodni, moramo upoštevati, da lahko okužbo prenesemo na svoje bližnje, zato je prav, da se držimo pravil in kašljamo v rokav, ne v dlan, s katero onesnažimo površine, in smrkamo v papirnate robčke, ki jih nato higienično odstranimo," je še povedala Sočanova. Staršem majhnih otrok je svetovala, naj se namesto v nakupovalne centre, kjer je veliko ljudi, raje odpravijo na svež zrak in se gibljejo v naravi. Tam je verjetnost okužbe bistveno manjša.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.